De går skarpt med återvinning av pet-tråg

PUBLICERAD: 15 november 2022
UPPDATERAD: 24 januari
Plasttråg används bland annat till livsmedelsförpackningar. Foto: Pressbild

Efter en omfattande testperiod sluts kretsloppet för transparenta pet-tråg, ett vanligt material inom livsmedelsförpackningar. De förbrukade plastförpackningarna ska nu bli till nya.

Wellman Recycling, som ägs av Indorama Ventures, har tillsammans med Svensk Plaståtervinning nått en kvalitetsnivå  som möjliggör återvinning av pet-tråg. En vanlig syn för dessa förpackningar är att använda dem för att till exempel förpacka köttfärs. Enligt Svensk Plaståtervinning har pet flera fördelar, både för livsmedlen genom exempelvis ökad hållbarhet och livsmedelssäkerhet, men också som råvara.

Samarbetet har mynnat ut i att de båda aktörerna uppskattar att de ska kunna återvinna mellan 1 500–2000 ton transparenta pet-tråg under 2023.

– Vår ambition har varit att hitta partners med förmåga att återvinna pet-tråg och på så vis sluta kretsloppet, med lägre klimatpåverkan och minskat behov av jungfrulig råvara som effekt. Wellman Recycling kommer att producera ett pet-granulat som sedan kan användas som råvara för förpackningsproducenter, säger Therese Cederblom, försäljningschef på Svensk Plaståtervinning.

 

Läs vidare

Gaia Biomaterial gjorde ölmuggarna på F1-finalen komposterbara

Vid F1-finalen i Abu Dhabi nyligen stod Helsingborgsföretaget Gaia Biomaterials för en unik del av evenemangets hållbarhetssatsning.
GAIAxx

UPM miljardsatsar på bioglykol till PET och andra produkter

Finska UPM Biochemicals satsar 1,180 miljarder euro (ca 13,6 miljarder kr) på att bygga världens första industriella bioraffinaderi för tillverkning av bland annat biobaserad monoetylenglykol och andra bioprodukter.
upm-glykol-utvaldx

Skarp reaktion från EUBP mot redovisning av svensk toxstudie

hasso-eubp-05-utvald

Mindre mängd plast i Holmen Iggesunds material för livsmedelstråg

Holmen Iggesund har utvecklat teknik som gör det möjligt att tillverka kartongmaterial med betydligt mindre PET-beläggning. Materialet är idealiskt för tillverkning av livsmedelstråg.
Strömsbruk

Senaste nytt

Fler smarta och intelligenta förpackningar

Del två av rapporten från  AIPIAs, Active & Intelligent Packaging Industry Association, konferens och utställning i Amsterdam.
AIPIA overzichtx

Gaia Biomaterial gjorde ölmuggarna på F1-finalen komposterbara

Vid F1-finalen i Abu Dhabi nyligen stod Helsingborgsföretaget Gaia Biomaterials för en unik del av evenemangets hållbarhetssatsning.
GAIAxx

AIPIA etablerar One-stop shop för Smart Food Chain

Det fanns många nyheter på AIPIA, Active & Intelligent Packaging Industry Associations, tolfte konferens i Amsterdam nyligen. Packnews rapporterar.
AIPIA overzichtx

LEGO ersätter plastpåsar med papperspåsar

Hos LEGO pågår arbetet med att ersätta plastpåsar i förpackningar med pappersbaserade. Ett jobb som varit omfattande.
LEGOx