De går skarpt med återvinning av pet-tråg

PUBLICERAD: 15 november 2022
UPPDATERAD: 24 januari
Plasttråg används bland annat till livsmedelsförpackningar. Foto: Pressbild

Efter en omfattande testperiod sluts kretsloppet för transparenta pet-tråg, ett vanligt material inom livsmedelsförpackningar. De förbrukade plastförpackningarna ska nu bli till nya.

Wellman Recycling, som ägs av Indorama Ventures, har tillsammans med Svensk Plaståtervinning nått en kvalitetsnivå  som möjliggör återvinning av pet-tråg. En vanlig syn för dessa förpackningar är att använda dem för att till exempel förpacka köttfärs. Enligt Svensk Plaståtervinning har pet flera fördelar, både för livsmedlen genom exempelvis ökad hållbarhet och livsmedelssäkerhet, men också som råvara.

Samarbetet har mynnat ut i att de båda aktörerna uppskattar att de ska kunna återvinna mellan 1 500–2000 ton transparenta pet-tråg under 2023.

– Vår ambition har varit att hitta partners med förmåga att återvinna pet-tråg och på så vis sluta kretsloppet, med lägre klimatpåverkan och minskat behov av jungfrulig råvara som effekt. Wellman Recycling kommer att producera ett pet-granulat som sedan kan användas som råvara för förpackningsproducenter, säger Therese Cederblom, försäljningschef på Svensk Plaståtervinning.

 

Läs vidare

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

Nu går det att panta God Morgons juicekartonger

God Morgon inleder ett samarbete med Bower och erbjuder nu pant på sina juicekartonger. Målet är att öka antalet återvunna förpackningar genom att erbjuda olika typer av förmåner när panten har registrerats.
God-Morgon-juicekartonger-pantas-via-Bower

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

BEWI ökar sin återvinningskapacitet genom att öppna en cirkulär hubb i Norrköping

BEWI öppnar nu sin nya cirkulära hubb i Norrköping, vilket ökar företagets återvinningskapacitet för EPS (expanderad polystyren) med 40 procent.
BEWIx

Senaste nytt

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för tryck på wellpappförpackningar

På Drupa presenterade EFI en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpappförpackningar.
EFI-3-1536x1024

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Atta45-ver-2-1536x1024

Drupa 2024 lockade betydligt färre besökare än förväntat

När Drupa öppnade dörrarna för några veckor sedan var det åtta år sedan mässan arrangerades senast. En pandemi kom emellan. Nu har besökssiffrorna kommit och de var säkert en besvikelse för Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance

Scenprogrammet för Scanpack 2024 är här!

Nu släpps scenprogrammet för Scanpack, Skandinaviens största förpackningsmässa, som äger rum på Svenska Mässan i Göteborg den 22-25 oktober. Förutom utställningen med 400 utställare kommer besökarna att erbjudas ett omfattande scenprogram med nästan 100 programpunkter.
Talare på Scanpack (SV)x