De nordiska länderna vill ha ett världsomspännande plastavtal

PUBLICERAD: 15 april 2019
UPPDATERAD: 25 januari

De nordiska länderna vill ha ett globalt avtal som ska minska och förebygga utsläpp av plastavfall och mikroplast i haven. (Bild Dreamstime)

I en gemensam deklaration föreslår de nordiska länderna ett nytt globalt avtal som ska minska och förebygga utsläpp av plastavfall och mikroplast i haven.
Det är Norge som tagit initiativet till en ny nordisk plastdeklaration, vilken godkändes av de nordiska miljöministrarna vid ett möte på Island den 10 april.

Plastnedskräpning av haven är ett världsomspännande miljöproblem som hotar liv och ekosystem och påverkar bland annat fiske, sjötransporter, friluftsliv och turism. Problemet är erkänt av världens länder, men det saknas fokus på behovet av en starkare och mer bindande global styrning.

”Vi behöver en kursändring, där diskussionerna börjar handla om vad världen kan åstadkomma tillsammans. Det finns inget land som klarar av att lösa detta på egen hand”, säger Norges klimat- och miljöminister Ola Elvestuen.

I deklarationen föreslår miljöministrarna från de nordiska länderna gemensamt att det utformas ett globalt plastavtal för att skydda haven. Ministrarna betonar att problemet är världsomspännande till sin natur och att det finns ett behov av att vidta kraftfullare åtgärder globalt för att komma vidare.

I deklarationen, som bland annat skickas till EU:s styrande organ, FN:s miljöprogram, G7 och G20, ber man också Nordiska ministerrådet att utforma en studie, som ska se på vilka konkreta element, som bör ingå i ett globalt avtal om att bekämpa havens nedskräpning med mikroplast och plast.

I mars bestämde FN:s fjärde miljökonferens (UNEA-4) att den mellanstatliga processen kring havens nedskräpning och spridning av mikroplast ska fortsätta och att den expertgrupp som tillsattes för att se på starkare globala styrningsstrukturer ska fortsätta sitt arbete.

Den nordiska rapporten ska överlämnas till expertgruppen innan den möts igen i slutet av 2019. Rapporten kommer också att vara ett nyttigt inspel till EU:s arbete med att stärka sina positioner inför FN:s femte miljökonferens 2021.

”Norden ska vara en föregångsregion på att minska plastens miljöpåverkan. Med denna deklaration fortsätter vi också att ta globalt ledarskap”, säger Guðmundur Ingi Guðbrandsson, miljöminister i Island, som har ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet 2019.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx

Förpackningsansvariga hos brittiska FMCG-företag vill bort från plast men det är inte lätt

En ny undersökning från förpackningsföretaget Aquapak av 100 brittiska förpackningschefer inom dagligvarubranschen visar att majoriteten (92 procent) planerar att helt sluta använda plast i sina konsumentförpackningar.
Pasta-packaging

Mondi utvecklar monomaterialförpackning i samarbete med Scan Sverige

Mondi har i samarbete med Scan Sverige skapat en polypropen (PP) baserad monomaterialförpackning, som är designad för återvinning.
MNDPR282ax