Danskt sugrör i aluminium som kan returneras och återvinnas

PUBLICERAD: 2 oktober 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Danska Aluflams alu-sugrör kan tillverkas i olika längder och storlekar och är tänkta att återvinnas tillsammans med dryckesburkar och andra metallförpackningar.

Konventionella sugrör av plast är förklarade ”persona non grata” av EU och många länder och kommer sannolikt att försvinna från marknaden. Vi har tidigare skrivit om ett kinesiskt, delbart sugrör i metall, som skulle kunna ersätta plastsugrören (LÄS HÄR) och nu har ett danskt företag utvecklat ett tunt sugrör av aluminium, som inte bara skulle kunna ersätta plaströren utan dessutom returneras och återvinnas tillsammans med dryckesburkar av aluminium!

Det är det danska företaget Aluflam, som utvecklat det tunna alu-sugröret. I motsats till det kinesiska röret är det danska röret inte delbart utan det är snarare att jämföra med vanliga plastsugrör. Det danska alu-sugröret kan diskas och återanvändas, men tanken hos upphovsmännen är snarare att sugröret ska källsorteras som metallförpackning och återvinnas tillsammans med exempelvis dryckesburkar i aluminium.

”Vi har designat våra sugrör så att de utseendemässigt påminner om plastsugrör, men med längre livstid. Aluminiumet i rören är endast 0,4 millimeter tjock och vi kan tillverka dem i olika längder och storlekar”, säger Aluflams VD Peter Birck .

Aluflam har ett eget utvecklingscenter i Litauen och en extruderingsfabrik i Polen, som producerar aluminium. I fabrikerna har man testat och utvecklat alu-sugrören och anpassat dem till olika burkstorlekar.

”Vår tanke är att alurören ska kunna ingå i det existerande pantsystemet och återlämnas tillsammans med dryckesburkar och läskförpackningar”, säger Peter Birck, som också framhåller att man inspirerats av ett stigande intresse för det här konceptet från flera stora aktörer.

(Källa EmballageFokus/Packnews.dk)

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x