Danska politiker fick sig en ”plastlektion” hos Superfos

PUBLICERAD: 2 april 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Fabrikschef Lars Smidt (med ryggen mot kameran) informerar de intresserade danska politikerna om plast, miljö och hållbarhet. (Bild RPC Superfos)

En delegation med danska politiker från Östjylland har besökt plastfabriken RPC Superfos i Stilling och under en rundvandring fått lära sig mer om plast, miljö och hållbarhet i anknytning till danska regeringens nya plasthandlingsplan.

De intresserade politikerna, som besökte fabriken, var Mette Hjermind Dencker, medlem av Folketinget för Dansk Folkeparti sedan 2011, Fatma Øktem, tidigare medlem av Folketinget för Venstre och Dorte Hindborg från Socialdemokratiet. Alla tre ställer upp till Folketinget i Østjyllands Storkreds.

Under ”plastlektionen” fick politikerna uppleva fabrikens moderna produktion av plastförpackningar. Genom samtal med medarbetare från såväl bolagsledningen som från fabriksgolvet fick de en inblick i hur RPC Superfos arbetar med hållbar framställning av plast.

Besöket arrangerades i samarbete med organisationen Plastindustrien och i anknytning till regeringens nya handlingsplan “Plast utan svinn”, som antogs av Folketinget i början av det här året. Strategin innehåller bland annat 27 nya initiativ varav de viktigaste är nya krav för ensidig sortering och insamling av plastavfall samt upprättandet av ett nationellt plastcenter. Det ska bidra till mer kunskap om hur plast kan bidra till den gröna omställningen i Danmark.

”Med den nya plasthandlingsplanen och med ökat fokus på plast i miljödebatten är det här besöket en möjlighet att lära sig mer inom området” kommenterade Mette Hjermind Dencker besöket.

Lars Smidt, fabrikschef hos RPC Superfos, stod for rundvisningen i Stilling.

”Vi är alltid glada när vi får besök av gäster, som intresserar sig för vad vi gör och i synnerhet när det är politiker, som är med och sätter ramarna för framtidens plastanvändning”, säger Lars Smidt.

Superfosfabriken i Stilling har 110 anställda och på ett europeiskt plan sysselsätter RPC Superfos 2.400 medarbetare som formger, utvecklar och producerar innovativa förpackningslösningar av plast till livsmedel och övrig industri. Ett av verksamhetens viktigaste mål är att gå i en mer hållbar riktning vid produktion av plastförpackningar, exempelvis genom att öka andelen återvunnen plast i produktionen.

”Vi värdesätter den nyansering av plastdebatten, som den nya handlingsplanen förhoppningsvis kommer att bidra till”, avslutar Lars Smidt.

Läs vidare

Spartips för wellpappindustrin och dess kunder

Wellpappindustrin kan spara material via en enkel åtgärd enligt brittisk konsult.
1673597177195x

Omni Polymers gillar att återvinna flexibla plastförpackningar

Nystartade Omni Polymers specialiserar sig på ett komplicerat segment inom plaståtervinningen, flexibla förpackningar från svenska hushåll. Som det ser ut...
josef-nat

Välkomnar EU:s föreslagna PPWR-regler – med viss kritik

European Bioplastics välkomnar EU:s föreslagna s.k. PPWR-regler för förpackningar och bioplaster – men med viss kritik…
eu-regler-PN-utvald

Svensk Plaståtervinning fick pris som Årets Impact-bolag

På Dagens Industris Gasell-gala i Stockholms stadshus fick Svensk Plaståtervinning ta emot priset som Årets Impact-bolag.
plast-impact-utvald

Senaste nytt

Oroliga tider skrämmer inte FrontPac

FrontPac räds inte de svåra tiderna. Ett bra bevis är investeringen i en ny offsetpress från KBA.
Jesper och Martin

Grönt ljus för att göra gröna salladsskålar ännu grönare

Picadeli känner att deras salladskoncept blir ännu grönare via appen Bower. Nu finns möjlighet att panta 20 miljoner skålar årligen.
bower_phone

Packnews i ny kostym efter samgående med AGI Media

Packnews har bytt kostym efter mer än 15 år som nyhetsförmedlare till förpackningsindustrins värdekedja. Nu blir vi ännu bättre!
Kostym

Plastpåseskatten blev en kul sak men är på allvar

När TV-programmet Svenska Nyheter hade nypremiär häromdagen fick den märkliga plastpåseskatten mycket utrymme.
messiah