Danmark förbjuder kemikalier i vissa livsmedelsförpackningar

PUBLICERAD: 3 september 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Kak- och muffinsformar är ett av många exempel på pappersbaserade förpackningar där PFAS-kemikalier används för att ge en glatt och fett- och vätskeavvisande yta. (Bild JPPA)|”Vi kan inte vänta längre på EU”, säger danske livsmedelsministern Mogens Jensen.

Danska regeringen vill förbjuda kemikalier av typen PFAS (högflourerade ämnen) i livsmedelsförpackningar som pizzaboxar, kak- och muffinsformar, engångstallrikar, ugnspapper, m fl., m fl.

Enligt danska Politiken förbereder regeringen ett förbud mot sådana kemikalier i livsmedelsförpackningar – såväl inhemska som importerade – och förbudet förväntas träda i kraft redan den 1 juli nästa år.

PFAS-ämnen används främst i pappersbaserade livsmedelsförpackningar, där de ger en glansig ”non-sticky” yta och bildar en barriär mot fett och vätskor.

Högflourerade kemikalier har använts i många år och är mycket effektiva för sitt ändamål. Men alltfler forskare och rapporter säger att ämnena är cancerframkallande, kan påverka immunförsvaret och reproduktionsförmågan, störa hormonbalansen, orsaka fetma, mm., mm. Det tar dessutom mycket lång tid för dem att brytas ner och de förekommer därför i allt högre halter i vår miljö. Ämnena kan sålunda komma in i människokroppen inte bara via de förpackningar, där de används, utan även på andra vägar, exempelvis via dricksvatten.

”Vi kan inte vänta längre på EU”, säger  Mogens Jensen. (Bild Wikipedia)

Trots forskarnas larmrapporter finns det inom EU i dag inget samlat grepp eller strategi hur den stora gruppen syntetiska högflourerade kemiska ämnen ska behandlas.

Nu skriver Politiken att den danska regeringen inte tänker vänta på EU utan tar saken i egna händer och inför ett förbud mot den här typen av kemikalier.

”Jag kan inte acceptera risken för att de här mycket skadliga ämnena vandrar från förpackningen till maten. Vi ser att ämnena utgör ett stort hälsoproblem och vi kan inte vänta längre på EU”, säger livsmedelsminister Mogens Jensen (S) till tidningen.

Enligt svenska Kemkalieinspektionen finns det fler än 4.000 syntetiska högflourerade ämnen, av vilka många inte är testade. Höga halter av PFAS kan ge leverskador och påverka fettmetabolismen, immunförsvaret och reproduktionsförmågan.
Livsmedelsverket uppger att gränsvärdet för elva olika PFAS-ämnen i Sverige är 90 nanogram per liter. Hundratusentals personer i Sverige beräknas ha utsatts för högre värden än så genom sitt dricksvatten.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432