Danmark bäst på att deklarera förpackningars kemikaliepåverkan

PUBLICERAD: 11 maj 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Nordiska Ministerrådet har genomfört ett samnordiskt projekt om förpackningsmaterials kemikaliepåverkan på livsmedel.

Enligt en rapport från Nordiska Ministerrådet är danska producenter bäst på att deklarera vilken kemikaliepåverkan på mat deras livsmedelförpackningar har.
Under åren 2013 till 2015 har Danmark, Finland, Färöarna, Island, Norge och Sverige genomfört ett samnordiskt projekt om material i kontakt med livsmedel.

Rapporten visar att endast 50 procent av producenterna deklarerar kemisk inverkan på livsmedel tillräckligt bra!
”Bäst på att följa FCM:s (Food Contact Materials) regler är Danmark följt av Finland”, rapporterar Nordiska Ministerrådet.

Syftet med projektet har varit att kontrollera anläggningar, som producerar, importerar eller använder plastmaterial i kontakt med livsmedel samt att öka kunskapen om de inspektörer, som utför dessa kontroller. Kontrollanterna har haft till uppgift att kontrollera om företagen arbetar i enlighet med FCM:s regler gällande plastmaterial i kontakt med livsmedel.

(Källa plastnet.se/Nordiska Ministerrådet)

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Lignin Industrier säkrar tjugofem miljoner kronor i nyemission

Svenska greentech-företaget Lignin Industries tar in 25 miljoner kronor i en nyemission och fortsätter sin satsning på produktion av biobaserad plast med lignin som råvara skriver Nordisk Bioplastförening.
lignin-emission-utvald

Spendrups satsar på sträckfilm med trettio procent PCR

Spendrups har i samarbete med Trioworld, gått över till trettio procent konsumentåtervunnen plast i all sträck- och krympfilm som används runt pallar och dryckestråg för att säkerställa laststabilitet och transportsäkerhet.
mynewsdesk-spendrupsx

Johan Nellbeck lämnar Holmen Iggesund i samband med omorganisation

Holmens styrelse har idag beslutat att samla koncernens kartong- och pappersverksamhet i ett nytt samlat affärsområde, Holmen Kartong & Papper. I samband med detta kommer Holmen Iggesunds vd, Johan Nellbeck, att lämna företaget.
igge-johan2-utvaldx

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x