Dags för årets upplaga av miljötävlingen Pantresan

PUBLICERAD: 5 mars 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Genom utbildningskonceptet och miljötävlingen Pantresan blir skolelever mer medvetna om klimatfrågor, miljöproblem och återvinning. (Bild Crelle)|”Pantresan är en av våra viktigaste aktiviteter mot barn och ungdomar”, säger Katarina Lundell.

Pantresan är ett nationellt utbildningspaket och en miljötävling för skolelever som startades av Pantamera redan 2006. I veckan drar 2019-års Pantresa igång och Pantamera märker redan att intresset är stort från landets skolor.  

Ungas engagemang för klimatet är starkare än någonsin och fler och fler gör sin röst hörd i debatten. Att få med sig unga i klimatomställningen är någonting som Pantamera har jobbat med i 13 år genom Pantresan. Deltagandet har varit högt, sammanlagt har över 110.000 elever över landet deltagit i den nationella skoltävlingen. 

”I takt med att kunskapen och engagemanget för klimatet ökar, blir vi också bättre på att återvinna. För oss på Pantamera har det alltid varit viktigt att utbilda och inspirera barn och unga – får vi dem att göra rätt från början så har vi vunnit mycket. Dessutom är unga bra på att påverka sina föräldrar”, säger Katarina Lundell, kommunikationschef på Pantamera/Returpack

En av de många skolelever, som deltagit i Pantresan genom åren, är Axel Persson från Eslöv, som var 7 år, när han deltog i Pantresan år 2006 – och hans klass kammade hem förstapriset!

”Jag minns fortfarande hur engagerade vi var i arbetet med Pantresan. Även om nivån på klimatdebatten då inte var i närheten av dagens nivå, så var vi ändå, trots att vi bara var sju år, ganska medvetna. Det engagemang, som skapades runt Pantresan, tror jag sådde ett litet frö till mitt klimatengagemang idag”, säger Axel Persson. 

Pantresan vänder sig till elever från förskoleklass till årskurs sex. Från börjar var det ett analogt undervisningsmaterial, som har utvecklats under åren för att passa det moderna, digitala lärandet. Idag består den av en filmserie i flera avsnitt med olika verktyg. där eleverna kan utforska frågor kring energi och hållbarhet. När klassen har arbetat igenom materialet, kan de delta i tävlingen, där det finns möjlighet att vinna ett bidrag till klasskassan. 

”Pantresan är en av våra viktigaste aktiviteter mot barn och ungdomar och vi är glada över att den fortfarande är relevant och att fler och fler väljer att delta. Huvudsyftet är förstås att öka kunskapen genom undervisningsmaterialet, men vill man dessutom vara med och tävla tycker vi att det är extra roligt”, avslutar Katarina Lundell. 

Fakta om Pantresan: 
Pantresan riktar sig till barn från förskoleklass till och med årskurs sex, med syfte att ge barn och unga kunskap och inspiration kring miljö, energi, återvinning och pantning. Pantresan visar på ett enkelt och tydligt sätt hur ett cirkulärt system kan fungera och ger underlag till eleverna att fortsätta diskutera lösningar individuellt, i grupp och i helklass. Tävlingsmomentet i Pantresan avslutas den 15 maj, men läromedlet finns tillgängligt under hela 2019.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Fler smarta och intelligenta förpackningar

Del två av rapporten från  AIPIAs, Active & Intelligent Packaging Industry Association, konferens och utställning i Amsterdam.
AIPIA overzichtx

Gaia Biomaterial gjorde ölmuggarna på F1-finalen komposterbara

Vid F1-finalen i Abu Dhabi nyligen stod Helsingborgsföretaget Gaia Biomaterials för en unik del av evenemangets hållbarhetssatsning.
GAIAxx

AIPIA etablerar One-stop shop för Smart Food Chain

Det fanns många nyheter på AIPIA, Active & Intelligent Packaging Industry Associations, tolfte konferens i Amsterdam nyligen. Packnews rapporterar.
AIPIA overzichtx

LEGO ersätter plastpåsar med papperspåsar

Hos LEGO pågår arbetet med att ersätta plastpåsar i förpackningar med pappersbaserade. Ett jobb som varit omfattande.
LEGOx