Dags för årets Pentawards  – nu med nytt ägarskap

PUBLICERAD: 13 februari 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Globala pizzakedjan Domino och varumärkesbyrån Jones Knowles Ritchie tog hem fjolårets Pentawards Diamond med olikfärgade pizzaförpackningarna i wellpapp|vilka kan sättas samman till ”dominobrickor”...

Det är åter dags för ännu en upplaga av internationella förpackningsdesigntävlingen Pentawards, nu arrangerad av nye ägaren, mässarrangören Easyfairs.
Anmälningstiden till årets Pentawards startar den 20 februari och pågår till den 7 april. Ju tidigare anmälan, desto lägre anmälningsavgift.

Pentawards är öppen för förpackningsdesigners, varumärkesägare och förpackningsleverantörer över hela världen. Tävlingen är indelad i sex huvudkategorier – drycker, livsmedele, kroppsvård, lyxförpackningar, andra marknader samt övriga – och varje huvudkategori har flera underkategorier, allt som allt 56 stycken.

Ett flertal priser och utmärkelser delas ut i Pentawards, där det finaste är ”Pentaward Diamond”, som tilldelas den förpackningar, som bedöms vara bäst av alla, oavsett kategori. I varje huvudkategori delas det dessutom ut en ”Pentawards Platinum” till kategorivinnaren och i varje underkategori utdelas Pentawardsguld, –silver och –brons. Dessutom utdelas varje år ett flertal priser från olika sponsorer till tävlingen.

Som vanligt kommer alla nominerade bidrag att bedömas av en internationell jury, bestående av 12 erkänt skickliga designers och andra experter. Sverige har flera år haft en representant med i juryn. I fjol var det Jacob Bergström, Brand & Executive Creative Director vid Stockholmsbaserade byrån Designkontoret Silver, som var svensk jurymedlem och han har fått det prestigefyllda uppdraget även i år.

Pentawards avslutas alltid med en högtidlig prisutdelning och galan och platsen för detta evenemang har genom åren alternerat mellan olika större städer runt om i världen. I år äger prisutdelningen och Pentawards-galan rum i spanska Barcelona och datumet blir lördagen den 23 september.

Pentawards startades år 2007 av makarna Jean Jacques och Brigitte Evrard, med intentionen att öka medvetenheten kring god förpackningsdesign och de människor som skapar den. Tävlingen blev snabbt populär och växte till en av de mest betydelsefulla och prestigefyllda förpackningstävlingarna.

I fjol bestämde sig makarna Evrard att sälja sitt livsverk till den globala mässarrangören Easyfairs (läs HÄR) och årets upplaga av Pentawards blir alltså den första under det nya ägarskapet. 

Mer om Pentawards, årets tävling, anmälningstider, avgifter, mm hittar man HÄR.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x