Dafgårds gör ”tummen upp” för Rottneros biobaserade tråg

PUBLICERAD: 22 november 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Rottneros Packagings helt biobaserade livsmedelstråg får ”tummen upp” av färdigmatsspecialisten Dafgårds. (Bild Rottneros Packaging)|Anders Wretman är Dafgårds produktchef för förpackningar. (Bild Dafgårds)|Rottneros marknadsdirektör Kasper Skuthälla. (Bild Rottneros)

Rottneros har i fem år koordinerat EU:s innovationsprojekt Pulpacktion, som syftar att utveckla en helt förnybar biobaserad förpackningslösning. Projektet avslutades i september i år och en av de varumärkesägare som gör ”tummen upp” för Rottneros tråg är välkända färdigmatsföretaget Dafgårds.

Företag och institut över hela Europa har deltagit i Pulpacktion, med Rottneros som den enda svenska industripartnern – och som koordinator. (Läs HÄR) Projektet utvärderades av två varumärkesägare inom livsmedelsindustrin med ett positivt resultat. En av dem var alltså Dafgårds.

Anders Wretman är Dafgårds produktchef för förpackningar. (Bild Dafgårds)

”Som en del av vårt ständiga förbättringsarbete jobbar vi med att optimera och hitta nya hållbara förpackningslösningar för färdigmaträtter. Genom vår medverkan i Pulpacktion-projektet har vi praktiskt kunnat testa helt biobaserade förpackningslösningar och vår utvärdering visar att dessa nya tråg uppfyller våra krav gällande livsmedelssäkerhet, kvalitet samt processprestanda. Vi ser denna typ av förpackningslösningar som ett möjligt sätt i framtiden att ytterligare minska vår klimat- och miljöpåverkan”, säger Anders Wretman, Dafgårds produktchef för förpackningar.

Pulpacktion har genomförts inom ramen för Horizon 2020 – ett EU-program för forskning och innovation – och har inneburit en chans för Rottneros att bedriva utveckling och testa material i en skala, som inte varit möjligt på egen hand.

Rottneros marknadsdirektör Kasper Skuthälla. (Bild Rottneros)

”Rottneros Packaging fokuserar på högkvalitativa livsmedelsförpackningar med mycket högt satta krav på dess egenskaper. Det gäller främst livsmedelssäkerhet, spårbarhet, finish och design samt barriäregenskaper för att uppnå en lång hållbarhet. De formpressade förpackningstråg, som Rottneros producerar, har en förnybar råvaruandel om 80–95 procent”, berättar Rottneros marknadsdirektör Kasper Skuthälla, som har varit med sedan projektet startade år 2016.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x