Cove först med att utveckla vattenflaska i bioplasten PHA

PUBLICERAD: 7 augusti 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Cove är den första vattenflaska som tillverkas i bioplasten PHA (polyhydroxyalkanoater). (Bild Cove)

Kalifornien-baserade företaget Cove är det första företag, som utvecklat och lanserat en dricksvattenflaska tillverkad i bioplasten PHA. Cove-flaskan är helt bionedbrytbar och komposterbar och sägs brytas ner fullständigt, även om den hamnar i havet.

Coves PHA-flaskor rymmer 500 milliliter naturligt källvatten från Palomar Mountain i Kalifornien och de första flaskorna har lanserats i utvalda butiker, där de säljs styckvis eller i lådor med 12 flaskor.

PHA (polyhydroxyalkanoater) är biologiskt nedbrytbara och komposterbara termoplaster, framställda genom mikrobiell jäsning (fermentering) av kolbaserade råmaterial. Egenskaperna hos PHA-polymerer kan styras och anpassas, beroende på hur specifika kombinationer av olika monomerer inkorporeras i polymerkedjan.

En framträdande egenskap hos PHA-plaster är att de är mångsidiga och att de är biologiskt nedbrytbara och komposterbara. Enligt Cambridge Consultants är den biologiska nedbrytnings- och komposterbarheten hos PHA-produkterna så bra, att dessa kan kasseras tillsammans med matavfall och sedan brytas ner i industriella komposteringsanläggningar. Detta inte bara gynnar miljön utan eliminerar dessutom behovet av sortering, materialseparering och tvätt.

Cove uppger i ett pressmeddelande att deras PHA-flaska bryts ner fullständigt till koldioxid, vatten och organiskt material i komposter eller på deponier. Företaget säger att flaskorna bryts ner fullständigt även om de hamnar i havsvatten.

Bioplasten PHA har tidigare haft svårt att hävda sig mot andra bioplaster som exempelvis mjölksyrabaserade PLA-plaster eller plaster av växtbaserad bioetylen. Men nu tycks trenden vända.

”Att skapa en marknad för en ny polymertyp är en process, som måste tas steg för steg. Och först nu ser vi att det är dags för PHA att etablera sig ordentligt på marknaden. För första gången är efterfrågan större än tillgången”, säger Jan Ravenstijn, som är en polymerexpert med specialintresse i PHA och som nyligen utnämnts till chefsrådgivare hos Cove.

Jan Ravenstijn har bred och lång erfarenhet av både fossila och biobaserade polymerer och har innehaft chefspositioner hos företag som Dow Chemical och polymerteknologigruppen DSM. De senaste 15 åren har han specialisterat sig på bioploymerer och han medarbetar som bioplastexpert för bland annat nova-Institute och Aachen-Maastricht Institute for Biomaterials.

”Jag ser fram emot att kunna hjälpa Cove att påverka en utveckling mot biologiskt nedbrytbara, komposterbara och miljövänlig biomaterial som PHA”, säger Jan Ravenstijn i en kommentar.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Danska All Creative vill vinna i Packnorth Award 2024

Det danska företaget All Creative A/S som är mest känt för sina pappers- och kartonglösningar för förpackningar, POS och Display, är stolta. Så stolta att de har skickat in den 3D-julkalender de tagit fram för Bornholms Karamel Kompagniet till förpackningstävlingen Packnorth Awards 2024.
AllCreative_02x

Snopet för Mondi, det blev IP som köper DS Smith

International Paper och DS Smith meddelade har nått en överenskommelse om villkoren för en affär där IP köper DS Smith.
alexander-grey-8lnbXtxFGZw-unsplashx

Konsumenterna katalysatorn bakom nya hållbara förpackningslösningar

Det är vi konsumenter som driver på utvecklingen av nya, hållbara, förpackningar och plastförpackningar är illa ute enligt en undersökning av Tetra Pak.
ryoji-iwata-IBaVuZsJJTo-unsplashx

Jonas Hellström – med variation som inspiration

Jonas Hellström har jobbat inom den grafiska branschen i över 20 år. Efter sin examen i grafisk design och illustration från Forsbergs har han bland annat hunnit med att starta upp byrån Lobby Design samt spendera nio år som design director på Amore. Snart står han på scenen på Inhousedagen i Stockholm.
stillahavetx