Corbion och Total bygger bioplastfabrik i Thailand

PUBLICERAD: 20 november 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Den gemensamma PLA-fabriken ska byggas intill Corbions existerande laktidfabrik i Thailand.

Nederländska mjölksyraproducenten Corbion NV och franska gas- och oljejätten Total SA bildar ett 50/50-joint venture och bygger en gemensam fabrik för tillverkning av mjölksyrabaserad bioplast (PLA) i Thailand.
Anläggningen ska uppföras i anslutning till Corbions existerande anläggning i Rayong, Thailand, och får en kapacitet av 75.000 ton per år. Råvaran till bioplasten kommer från Corbions Thailand-fabrik, där man tillverkar laktider, och denna tillverkningsenhet kommer nu att ingå i det nya, gemensamma bolaget.

Något namn för Totals och Corbions joint venture-företag har ännu inte offentliggjorts, men klart är att bolaget ska ha sitt säte i Nederländerna och att det – efter vederbörligt godkännande av berörda konkurrensmyndigheter – kommer att börja sin operativa verksamhet under första kvartaler 2017.

”PLA är en av de första förnybara och biologiskt nedbrytbara bioplasterna, som kan konkurrera med befintliga, fossila plaster. Samriskföretaget mellan Corbion och Total kombinerar Totals kunskaper inom teknik och marknadsföring samt deras ledande position inom plaster med Corbions expertis inom mjölksyra och bioplaster. Tillsammans kan vi leverera innovativa produkter och utöka våra marknader”, säger Corbions VD Tjerk de Ruiter.

Råvaran till bioplasten PLA kommer förnybara källor i form av socker eller stärkelse. PLA används framförallt till livsmedelsförpackningar och engångsartiklar, men även inom textil, elektronik, bilindustri, m fl. PLA-marknaden är snabbt växande och tillväxttakten uppskattas till 10 – 15 procent årligen fram till år 2025.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x