Coop ersätter bomullskassen med kasse av vävd polyester

PUBLICERAD: 14 november 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Coop ersätter flergångskassen av bomull med en mer miljöanpassad kasse av vävd polyester.(Bild Coop)

Coop ersätter den resurskrävande flergångskassen av bomull med en mer miljöanpassad polyesterkasse, som prissänks med närmare 50 procent. Påsarna för frukt och grönt kommer nu också att bytas ut mot sockerrösbaserade bioplastpåsar. 

Från den första juni började som bekant en ny förordning gälla för alla butiker, som erbjuder plastbärkassar till sina kunder. Syftet med den nya lagen är att minska användningen av plastkassar. Som ett led i det arbetet har Coop tagit fram en ny flergångskasse 

”Den bästa kassen är den som används många gånger. Nu har vi tagit fram en flergångskasse, som är betydligt bättre för miljön än bomullskassen. Den tar dessutom mindre plats och är enkel att alltid ha med sig i fickan”, säger Louise König, hållbarhetschef på Coop. 

Coop har under hösten fasat ut sin gamla flergångskasse av bomull, då den är mycket resurskrävande att producera. Enligt en rapport från Konsumentföreningen Stockholm behöver en bomullskasse användas mellan 130 och 400 gånger (!) för att komma ner i den nivå av miljöpåverkan, som en plastkasse tillverkad av sockerrör ger upphov till. 

Den nya kassen är tillverkad av vävd polyester och har en miljöpåverkan som är cirka fem procent jämfört med en bomullskasse. Den nya flergångskassen får ett pris på 15 kronor, att jämföra med 29 för bomullskassen. Även den större flergångskassen, som görs av återvunnen PET och som tidigare finns i sortimentet, prissänks till 15 kronor. 

Coop kommer nu också att byta ut de konventionella oljebaserade plastpåsarna till frukt och grönt till påsar tillverkade av sockerrösbaserad bioplast. En annan förändring är att de plastbärkassar av återvunnen plast, som Coop tidigare använt, kommer att fasas ut till förmån för bioplastkassar, vilka även de har sockerrör som ursprungsmaterial. Dessa två åtgärder gör att Coop får bort 1.350 ton fossil plast per år. 

Text Carina Malm

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x