Coop ersätter den resurskrävande flergångskassen av bomull med en mer miljöanpassad polyesterkasse, som prissänks med närmare 50 procent. Påsarna för frukt och grönt kommer nu också att bytas ut mot sockerrösbaserade bioplastpåsar.
Från den första juni började som bekant en ny förordning gälla för alla butiker, som erbjuder plastbärkassar till sina kunder. Syftet med den nya lagen är att minska användningen av plastkassar. Som ett led i det arbetet har Coop tagit fram en ny flergångskasse
”Den bästa kassen är den som används många gånger. Nu har vi tagit fram en flergångskasse, som är betydligt bättre för miljön än bomullskassen. Den tar dessutom mindre plats och är enkel att alltid ha med sig i fickan”, säger Louise König, hållbarhetschef på Coop.
Coop har under hösten fasat ut sin gamla flergångskasse av bomull, då den är mycket resurskrävande att producera. Enligt en rapport från Konsumentföreningen Stockholm behöver en bomullskasse användas mellan 130 och 400 gånger (!) för att komma ner i den nivå av miljöpåverkan, som en plastkasse tillverkad av sockerrör ger upphov till.
Den nya kassen är tillverkad av vävd polyester och har en miljöpåverkan som är cirka fem procent jämfört med en bomullskasse. Den nya flergångskassen får ett pris på 15 kronor, att jämföra med 29 för bomullskassen. Även den större flergångskassen, som görs av återvunnen PET och som tidigare finns i sortimentet, prissänks till 15 kronor.
Coop kommer nu också att byta ut de konventionella oljebaserade plastpåsarna till frukt och grönt till påsar tillverkade av sockerrösbaserad bioplast. En annan förändring är att de plastbärkassar av återvunnen plast, som Coop tidigare använt, kommer att fasas ut till förmån för bioplastkassar, vilka även de har sockerrör som ursprungsmaterial. Dessa två åtgärder gör att Coop får bort 1.350 ton fossil plast per år.