Coop byter till returPET och sparar 57 ton ny plast per år

PUBLICERAD: 8 april 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Coop byter till återvunnen plast i alla butikspackade tråg med kött- och fiskprodukter. (Bild JP Press + Coop)|”Vi letar hela tiden fler sätt att minska vår plastanvändning”, säger Charlotta Szczepanowski. (Bild Coop)

Coop kommer under våren 2021 att byta ut samtliga plasttråg, som används för butikspackade kött- och fiskprodukter. De nya förpackningarna är gjorda av transparent, återvunnen PET och kommer att bli återvinningsbara. Genom att byta förpackningsmaterial minskar Coop användningen av ny oljebaserad plast med 57 ton årligen.

Coop skriver i ett pressmeddelande att kedjans butiker idag använder livsmedelstråg i färgad cellplast eller PP (polypropen) för att butikspacka fisk- och köttprodukter. Det är visserligen material, som främjar hög livsmedelshygien, men som är gjorda av jungfrulig fossil råvara. De nya förpackningarna är istället tillverkade i återvunnen PET, så kallad rPET.

”Vi letar hela tiden fler sätt att minska vår plastanvändning”, säger Charlotta Szczepanowski. (Bild Coop)

”Vi letar hela tiden fler sätt att minska plastanvändning och öka återvinningen av material inom Coop. Nu tar vi ett steg till, när vi går över till fler förpackningar av återvunnen plast. Vi behåller samma höga kvalitetskrav, men till ett lägre klimatavtryck”, säger Charlotta Szczepanowski, hållbarhets- och kvalitetschef för Coop Sverige.

Coop skriver att bytet av förpackningar är en del av Coops strategi för att minska klimatutsläppen från den egna verksamheten. Alla plastförpackningar under Coops egna varumärken och i serviceförpackningar i butik ska senast år 2030 vara av 100 procent förnybar eller återvunnen råvara.

Under våren 2021 kommer även en stor mängd engångsartiklar i plast, såsom tallrikar, bestick och sugrör, att fasas ut ur Coops sortiment och ersättas med produkter av förnybara råvaror.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Nu är Yangis torrformningsteknik redo för marknaden

Det svenska företaget Yangi, med basen i Varberg, lanserar nu sin nya och patentsökta maskinteknologiplattform för torrformade cellulosabserade förpackningar, Cellera, som man säger har potential att ersätta styva plaster i stor skala.
Yangix

Erik Blix ny VD på Nordic Carton

Malmöbaserade Nordic Carton, som tillverkar kartongförpackningar och våtlimsetiketter har anställt Erik Blix som ny VD från och med den 2 oktober.
Eric Blix 2023x

Källsortering minskade växthusgaserna med 500 000 ton

Källsortering av förpackningar i Sverige har stor effekt på utsläppen av växthusgaser. Det visar ny statistik från Förpackningsinsamlingen, FTI.
källsorteringxx

PulPac skalar upp genom att skala ner med formsprutningsteknik

PulPac lanserar en ny maskinplattform, PulPac Scala, som man säger innebär ett betydande steg i revolutionen av torrformad fiber. Scala-plattformen är baserad på formsprutning, en teknik förknippad med plastbearbetning, kombinerat med PulPacs nya  Mill-to-Web fiberenhet.
Pulpac_Scala_Front