Coca-Cola i Sverige först med 100 procent återvunnen PET

PUBLICERAD: 20 november 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Coca-Cola i Sverige blir först i världen med att använda återvunnen plast i PET-flaskorna till hela sitt lokalproducerade dryckessortiment. (Bild Coca-Cola Sverige)

Coca-Cola i Sverige blir den första marknaden i världen att gå över till 100 procent återvunnen plast för hela den lokalproducerade portföljen. Omställningen påbörjas under första kvartalet 2020 och avser alla PET-flaskor, som produceras i företagets anläggning i Jordbro. Förändringen innebär en minskad användning av nytillverkad plast med cirka 3.500 ton per år.

Genom att byta till förpackningar av 100 procent återvunnen plast vill Coca-Cola bidra till omställningen mot en cirkulär ekonomi, där alla förpackningar samlas in, återanvänds eller återvinns. Att öka andelen återvunnet material i förpackningar är ett effektivt sätt att minska dess koldioxidavtryck.

”Plast är ett effektivt förpackningsmaterial förutsatt att det samlas in och återanvänds, så att inget blir till skräp. Coca-Cola i Sverige vill vara med och bidra till omställningen mot en cirkulär ekonomi. Nu tar vi ett stort steg, när vi som första marknad i världen går över till 100 procent återvunnen plast för hela den lokalproducerade portföljen”, säger Sofie Eliasson Morsink, VD Coca-Cola European Partners Sverige AB.

Övergången till 100 procent återvunnen plast för PET-flaskor avser varumärkena Coca-Cola, Fanta, Sprite samt Bonaqua och omfattar omkring 40 olika varianter. Användningen av nytillverkad plast minskar därmed med omkring 3.500 ton per år. Det innebär en minskning av koldioxidutsläpp med 25 procent per år jämfört med innan övergången, då portföljen bestod av omkring 40 procent återvunnen plast. Förändringen avser inte flaskornas korkar och etiketter som tillverkas av andra återvinningsbara material.

Coca-Cola har globalt en ambition att arbeta för en värld utan förpackningsavfall, vilket inkluderar målsättningen att samla in varje flaska, som sätts på marknaden. Respektive marknad uppmuntras att gå längre och snabbare fram utefter lokala förutsättningar. I samarbete med lokala och nationella partners samt genom kommunikation arbetar Coca-Cola i Sverige för att alla förpackningar ska samlas in och pantas så att de kan användas igen.

”Sverige ligger i framkant på flera områden inom förpackningar och hållbarhet och har genom Returpack en insamlingsmodell i världsklass. Det är en stor bidragande orsak till att vi nu kan göra den här omställningen. Som en stor aktör har vi ett ansvar att bidra till en cirkulär ekonomi inom dryckesindustrin”, säger Sofie Eliasson Morsink.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Konsumenterna katalysatorn bakom nya hållbara förpackningslösningar

Det är vi konsumenter som driver på utvecklingen av nya, hållbara, förpackningar och plastförpackningar är illa ute enligt en undersökning av Tetra Pak.
ryoji-iwata-IBaVuZsJJTo-unsplashx

Jonas Hellström – med variation som inspiration

Jonas Hellström har jobbat inom den grafiska branschen i över 20 år. Efter sin examen i grafisk design och illustration från Forsbergs har han bland annat hunnit med att starta upp byrån Lobby Design samt spendera nio år som design director på Amore. Snart står han på scenen på Inhousedagen i Stockholm.
stillahavetx

Ny teknik ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar

Aptar CSP Technologies och ProAmpac har utvecklat en teknik som ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar.
proampac-and-aptar-1709018491x

Boxons hållbarhetssatsning bär frukt

Boxons nya hållbarhetsrapport visar att företagets fortsatt stora hållbarhetssatsning har burit frukt under året som gick.
Boxonx