Coca-Cola lanserar ny strategi som ska ge noll utsläpp 2040

PUBLICERAD: 7 december 2020
UPPDATERAD: 25 januari

|”Vi ser fram emot att snart ha en helt klimatneutral produktionsanläggning i Jordbro”, säger Sofie Eliasson Morsink. (Bild Coca-Cola)

Coca-Cola European Partners (CCEP) lanserar den koncernövergripande miljö- och klimatstrategin ”Action on Climate Now” med målet att nå netto noll utsläpp av växthusgaser i hela värdekedjan till 2040. I Sverige planeras produktionsanläggningen i Jordbro bli klimatneutral inom en snar framtid.

Som en del i den nya strategin har CCEP upprättat en grön omställningsfond på drygt 2,5 miljarder kronor.

”Vi ser fram emot att snart ha en helt klimatneutral produktionsanläggning i Jordbro”, säger Sofie Eliasson Morsink. (Bild Coca-Cola Sverige)

”Klimatförändringarna är allvarliga och berör oss alla. Som en stor aktör i dryckesindustrin har vi ett ansvar att bidra till en bättre framtid. Mellan 2010 och 2019 minskade vi utsläppen i vår värdekedja med 30,5 procent. Den nya klimatstrategin bygger vidare på vårt arbete det senaste decenniet. Storheten i strategin ligger i att hela koncernen fokuserar på de indirekta utsläppen, som är svårast att påverka. För att uppnå långsiktig och storskalig förändring krävs nära samarbeten med våra kunder och leverantörer”, säger Sofie Eliasson Morsink, VD på Coca-Cola European Partners i Sverige.

Enligt strategin ska Coca-Cola European Partners så långt det är möjligt reducera utsläppen av växthusgaser inom värdekedjans alla fem områden: ingredienser, förpackningar, produktion, transport och kylutrustning. Därefter kommer investeringar i projekt, som bidrar till negativa utsläpp i atmosfären samt i verifierade klimatkompensationsprogram genomföras. För att ytterligare stärka arbetet kommer bonusen för den egna ledningen att kopplas mot klimatmålen i den nya strategin.

Eftersom drygt 90 procent av utsläppen är indirekta utsläpp, som uppstår i värdekedjan, både uppströms och nedströms (till exempel köpta varor och tjänster/kapitalvaror/transport), så måste Coca-Colas leverantörer mobiliseras och nära samarbeten inledas. För att nå netto noll utsläpp år 2040 är målet att 100 procent av CCEP:s strategiska leverantörer ska sätta vetenskapligt baserade reduktionsmål och använda 100 procent förnybar el till 2023 samt dela data för sina utsläpp av växthusgaser.

”Hållbarhet är en integrerad del av vår verksamhet sedan lång tid tillbaka. Några av åtgärderna i den nya koncernövergripande klimatstrategin har redan uppnåtts i Sverige. Till exempel var vi första marknad i världen att gå över till 100 procent återvunnen plast för hela den lokalproducerade PET-portföljen (exklusive flaskornas korkar och etiketter som tillverkas av andra återvinningsbara material). Därutöver är koldioxiden, som används i vår produktion, förnybar och tillverkas av restprodukter från svensk bioetanoltillverkning. Vi ser fram emot att inom kort ha en helt klimatneutral produktionsanläggning i Jordbro”, säger Sofie Eliasson Morsink.

Den nya klimatstrategin stöttas av nyupprättade Green Recovery Investment Fund, en treårig investeringsfond på drygt 2,5 miljarder kronor, som ska främja innovativa och klimatsmarta initiativ. Fonden syftar till att ge ekonomiskt stöd till projekt, som minskar utsläpp av växthusgaser och stöttar de långsiktiga målen om netto noll 2040. Som exempel nämns hållbara förpackningsinitiativ samt investeringar i nya återvinningstekniker.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x