Chalmers hjälper PostNord att bli av med den onödiga luften

PUBLICERAD: 19 mars 2021
UPPDATERAD: 25 januari

E-handelns förpackningar innehåller i genomsnitt cirka 30 procent onödig luft. Nu ska PostNord och Chalmers hitta de optimala förpackningarna. (Bild PostNord)

Chalmers tekniska högskola har tillsammans med PostNord inlett ett forskningsprojekt för att hitta den optimala e-handelsförpackningen och minska mängden onödig luft i transporterna. I projektet medverkar även ett antal e-handelsaktörer samt förpackningsproducenten DS Smith.

Initiativet kommer från PostNord, som i projektet ”Förpackningsresan” bjudit in branschen för att samla insikter och erfarenheter kring luft i paket.

”Uppskattningsvis innehåller e-handlade paket i genomsnitt cirka 30 procent onödig luft. Det får effekter på distributörers transporter och ombudens plats på hyllorna. Det ger också en onödig negativ klimatpåverkan”, skriver PostNord i ett pressmeddelande.

Forskningsprojektet, som ska pågå i två år, finansieras av Handelsrådet och kommer att skapa insikter om hur branschen gemensamt kan minska luften i förpackningar och transportsystemet som helhet, med fokus på ökad hållbarhet.

”Att minska luften i e-handelns förpackningar är komplext”, säger Sofia Leffler Moberg. (Bild PostNord)

”Att minska luften i e-handelns förpackningar är mer komplext än vad vi anade, när vi drog igång Förpackningsresan för något år sedan. Vi är stolta över att ha skapat ett ökat medvetande kring frågan i branschen. Nu behöver vi ta reda på vilka åtgärder, som leder till störst klimateffekt. Samarbetet med Chalmers och DS Smith är ett oerhört viktigt steg för konkret förändring och vi ser fram emot att gemensamt komma fram till vad som är en mer klimateffektiv förpackning för e-handeln”, säger Sofia Leffler Moberg, hållbarhetschef på PostNord.

”Projektet är mycket intressant för oss, då vi vill bidra med ökad förståelse för hur effektiva och hållbara försörjningskedjor kan uppnås och hur förpackningar på olika sätt påverkar möjligheterna för detta”, säger Sandra Brüel Grönberg, doktorand vid Chalmers tekniska högskola.

”Utformningen av en optimal förpackning utgår alltid från produkten eller produkterna, som ska förpackas och hur den hanteras på vägen till konsumenten. I första hand ska produkten skyddas från skador, men också vara kostnadseffektiv, säljande och naturligtvis hållbar. Hur man kan uppnå detta är något som vi från DS Smith bidrar med kunskaper kring”, säger Jonas Norberg, Sales Manager på DS Smith.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x