Cementsäck i plast ger ökad hållbarhet och miljövinster

PUBLICERAD: 3 december 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Från årsskiftet kommer Cementas cementsäckar att vara i plast och se ut så här.
|”Bytet av material från papper till plast för våra säckar är ett bra steg”

Från och med 1 januari 2016 kommer byggmaterialföretaget Cementa AB att genomföra en stor och positiv förändring gällande sin produktion av säckad cement. Då kommer nämligen all säckad cement från fabriken i Skövde att gå från att förpackas i pappersäckar till att förpackas i plastsäckar.
Övergången till plastsäck är en del av Cementas fortsatta hållbarhetsarbete och kommer att medföra ett flertal fördelar både för konsument och för miljön, då den nya säcken leder till minskade koldioxidutsläpp och ökad hållbarhet på cementen.

Investeringen kopplat till bytet av säck uppgår till cirka 20 miljoner kronor och medför att Cementa inom några år kommer att kunna producera upp till 2 miljoner säckar med cement per år. 

”Vi tycker att bytet av material från papper till plast för våra säckar är ett bra steg, för att kunna fortsätta attt leverera det bästa byggmaterialet till den svenska marknaden”, säger Matilda Hoffstedt, fabrikschef Cementa Skövde. 

Fördelar med att säcka cement i plast i ställer för i papper är bland annat att hållbarhetstiden på cementet ökar från 6 till 12 månader. I dagsläget kasseras varje år tre procent av den totala papperssäckförpackade produktionen på grund av utgånget datum. Förpackningar av plast kommer leda till att denna kassation minskar till en procent, vilket sparar cirka 1.000 ton cement/år eller omräknat cirka 700 ton koldioxid. 

Andra fördelar är att plastförpackningar är enklare att återvinna jämfört med papperssäckar, vilka innehåller både  papper och plast samt att plastsäckar är fuktsäkra, vilket gör att cementkvaliteten inte påverkas vid till exempel lagring utomhus. Dessutom underlättar plastsäckar hanteringen genom att minimera damm. Eftersom plast är ett slitstarkare material, så kommer dessutom färre säckar att gå sönder. 

”Övergången till plastsäck är en del i vårt hållbarhetsarbete. Plastsäck är avsevärt bättre för miljön än de pappersäckar, som varit standard på den svenska marknaden och vi vet att våra kunder kommer uppskatta vårt initiativ”, säger Magnus Ohlsson, som är vice VD och marknadsdirektör i Cementa AB. 

I samband med övergången till plastsäckar passar Cementa för första gången på över 20 år även på att ändra designen på sina säckar .

————————————————————————————
Cementa AB är ett av Sveriges största byggmaterialföretag och ingår i den internationella koncernen HeidelbergCement, som har över 45.500 medarbetare i fler än 40 länder. 
Cementa AB tillverkar och marknadsför cement samt erbjuder kunskap om användning av cementbaserade produkter. Tillverkningen sker i Slite, Skövde och Degerhamn – platser där det finns god tillgång på det för cementtillverkning viktiga råmaterialet kalksten.
Cementa har sitt ursprung i cementbolaget Skånska Cement.
(Källor: Cementa och Wikipedia)

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Elopak bygger sin första produktionsanläggning i Nordamerika

”I tidernas begynnelse” kom grunden för Elopaks Pure-Pak förpackningar från USA. Efter många år startas nu den första produktionsenheten i Nordamerika. Första halvåret 2025 ska den vara i drift.
Elopak_

Multivac bygger ny produktionshall i Tyskland

Multivac Group har nyligen genomfört en ceremoni som start för bygget av sin nya Wolfertschwenden #2 fabrik i Allgäu-regionen i södra Tyskland.
Multivac

Efterfrågeökning kräver fabriksexpansion hos Modulpac

Modulpac i Ljungby växer och har nyligen fått flera nya projekt av varierande storlek, både från befintliga och nya kunder. Företaget tillverkare förslutningar till förpackningar. För att fortsätta utvecklas behsva ytterligare fabriksytor.
Modul

Albert Heijn i Holland först med förpackningar av PEF

PEF är ett bioplastmaterial som det pratats om länge. Nu har är det snart dags att kommersialisera materialet. Tidigt ute att använda det i en förpackning blir supermarketkedjan Albert Heijn.
avantium