CEFLEX bjuder in till samråd om riktlinjer för cirkulär ekonomi

PUBLICERAD: 19 december 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Exempel på flexibla förpackningar. (Bild Swedbrand Group)|Initiativet CEFLEX bjuder in till öppet samråd om sina riktlinjer för en cirkulär ekonomi inom flexibla förpackningar. (Bild CEFLEX)

Initiativet CEFLEX, som representerar mer än 140 europeiska företag och intressenter inom flexibla förpackningar, bjuder nu in till öppet samråd om organisationens utformning av riktlinjer för hur man ska uppnå cirkulär ekonomi inom flexibla förpackningar.

CEFLEX (Circular Economy for Flexible Packaging), vars medlemmar representerar hela värdekedjan inom flexibla förpackningar, ska utarbeta riktlinjer för cirkulär ekonomi (Designing for a Circular Economy Guidelines) och nu vill man ha in synpunkter och feedback från hela den flexibla förpackningsindustrin och andra berörda parter.

Initiativet CEFLEX bjuder in till öppet samråd om sina riktlinjer för en cirkulär ekonomi inom flexibla förpackningar. (Bild CEFLEX)

De riktlinjer, som CEFLEX kommer att ställa upp, ska syfta till att göra förpackningar lämpliga för insamling, sortering och återvinning efter användning. Riktlinjerna ska ge tydliga anvisningar till varumärkesägare, detaljhandlare, konverterare och andra i värdekedjan och innefatta en tydlig färdplan för hur en infrastruktur för effektiv återvinning ska utformas.

I en första fas i skapandet av riktlinjerna kommer CEFLEX att fokusera på flexibla förpackningars avfallsströmmar och på sortering och mekanisk och industriell återvinningsteknologi i Europa av polyolefinbaserade flexibla förpackningar.
Kommande faser i utformningen av riktlinjer för en cirkulär ekonomi kommer att rikta in sig på mer komplexa förpackningsstrukturer samt på specifika områden som exempelvis kemisk återvinning, reduktion, mm.

CEFLEX planerar att publicera riktlinjer enligt fas 1 under första kvartalet 2020 och därför är det relativt ont om tid för de, som vill delge sina synpunkter i det öppna samrådet. Senast den 17 januari 2020 vill CEFLEX ha in deltagarnas feedback.
CEFLEX hemsida finns mer information och anvisningar kring hur man deltar i det öppna samrådet.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x