Carlsberg testar glasflaska med 90 procent lägre CO2-avtryck

PUBLICERAD: 18 februari 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Carlsbergs nya ölflaska, som tillverkas av Encirc Glass och har 90 procent lägre koldioxidavtryck, testas nu på den brittiska marknaden. (Bild Carlsberg Group)

På den brittiska marknaden testar Carlsberg en ny ölflaska, som har ett minskat koldioxidavtryck med upp till 90 procent. Flaskan, som är tillverkad av 100 procent återvunnet glas, är utvecklad i samarbete med den brittiske glastillverkaren Encirc Glass.

Carlsberg skriver att förutom den hundraprocentiga användningen av återvunnet glas har den kraftiga CO2-reduceringen uppnåtts tack vare att Encirc Glass enbart använder biobaserat bränsle vid tillverkningen.

Testet i Storbritannien sker inom Carlsberg Marston’s Brewing Company CMBC), som är det joint venture mellan Carlsberg UK och brittiska bryggeriet Martson’s Brewing, som bildades år 2020 och där Carlsberg Group satsade cirka 3,2 miljarder kronor (läs HÄR)

Till testet i Storbritannien har Encirc tillverkat en miljon exemplar av den nya flaskan, som ska marknadsföras med Carlsberg-ölet ”Danish Pilsner”. Testet ingår i Carlsberg Groups ”Together Towards ZERO”-program.

”Vi är mycket glada över denna banbrytande utveckling mot Carlsberg-flaskor med lågt koldioxidavtryck. I hela Carlsberg-koncernen arbetar vi för en koldioxidfri framtid och innovationer som denna i samarbete med Encirc är ett stort steg mot att göra den till verklighet”, säger Mark Comline, Senior Category Director Group Packaging Materials, Carlsberg Group.

Carlsberg skriver i ett pressmeddelande att glasflaskor står för cirka 10 procent av de totala utsläppen av växthusgaser i CMBC-produkternas hela värdekedja fram till konsumenten har flaskan i sin hand. Den nya flaskan, som nu testas i Storbritannien, har med sin 90 procent lägre miljöpåverkan potential att gå från den förpackningstyp, som har högst CO2-påverkan, till att bli förpackningstypen med lägst CO2-påverkan.

”Det här är en viktig utveckling för glasproduktion. Vi visar att glas kan bli den mest hållbara av alla förpackningstyper och vi sätter en global standard, som hela glasindustrin bör följa”, säger Adrian Curry, som är VD på Encirc.

Flaskorna för ”Danish Pilsner” i Storbritannien har dessutom sedan tidigare gjorts 10 gram lättare för varje flaska, vilket innebar en besparing på mer än 130 ton glas under första året.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1974

Tidningen Packnews (tidigare nord emballage) fyller i år 90 år. Kanske är det världens äldsta förpackningstidning. Redaktionen har sedan ett par år bläddrat i tidningar från åren som gått och publicerat lite smått och gott och vi kommer att publicera en del av detta här.
Lättx

Metsä Board moderniserar Simpele kartongbruk

Metsä Board har fattat ett investeringsbeslut att förnya falskartongmaskinen i Simpele i Finland, vilket kommer att förbättra kvaliteten på falskartong och öka produktionseffektiviteten.
Metsä Board Simpele_winterx

Sexton förädlingsmöjligheter i en maskin

Scodix utvecklar sin dekoreringsteknik och kan nu erbjuda sexton olika dekoreringsalternativ i en och samma maskin. På Drupa kan man ta del av tekniken i företagets monter.
scodixx

Ny monofilm av PE för frysförpackningar

Bonduelle, ExxonMobil och Constantia Drukpol har tillsammans utvecklat en monofilm av polyeten som klarar de tuffa kraven på frysförpackningar.
Bonduelle-achieves-6-years-with-no-lost-time-incidents-with-Alchemy