Carlsberg Sverige fokuserar miljöarbetet på förpackningar

PUBLICERAD: 4 november 2018
UPPDATERAD: 25 januari

”Just nu har vi ett särskilt fokus på förpackningar som står för en stor del av vårt koldioxidavtryck”, säger Ted Akiskalos, VD Carlsberg Sverige|”Klimatförändringarna är allvarliga och påverkar oss alla”, säger Anna Anderberg.
|”Snap Pack”, där plasten runt sexpacken bytts ut mot limpunkter, sparar 1.200 ton plast om året.

Carlsberg Sverige, som anslutit sig till regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige, sätter särskilt fokus på sina förpackningar och deras koldioxidavtryck.

”Vi vill bidra till att Sverige går före och visar att vi kan bli en fossilfri nation och nå en hållbar framtid. Just nu har vi ett särskilt fokus på förpackningar, som står för en stor del av vårt koldioxidavtryck”, säger Ted Akiskalos, VD för Carlsberg Sverige.

Regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige samlar idag över 350 aktörer, allt från städer, kommuner, myndigheter, organisationer och företag. Carlsberg Sverige blir det första bryggeriet, som ansluter sig till initiativet.

”Genom att gå med i Fossilfritt Sverige vill vi vara en del av lösningen och vi tror starkt på samverkan och samarbete”, säger Ted Akiskalos

Sommaren 2017 lanserade Carlsberg-koncernen ett nytt globalt hållbarhetsprogram: ”Together Towards ZERO”. Programmet uttrycker företagets vision om att verka för en bättre morgondag och är ett svar på globala utmaningar som klimatförändringar, vattenbrist och folkhälsoproblem.

”Klimatförändringarna är allvarliga och påverkar oss alla. Både vi som lever nu och framtida generationer. Klimatrapporten från FN:s klimatpanel visar att vi måste minska utsläppen av växthusgaser i snabbare takt än vi tidigare trott. Carlsberg Group har satt ett branschledande klimatmål, som godkänts av Science Based Targets initiativet, där vi bidrar till Parisavtalets tuffare ambition om att hålla nere den globala uppvärmningen till 1,5 grader”, säger Anna Anderberg, hållbarhetsansvarig på Carlsberg Sverige. 

Tidigare i höstas relanserades Carlsberg-varumärket, med ny design och framför allt med många klimatsmarta lösningar. ”Snap Pack” lanserades på den globala marknaden. En innovation där plasten runt sexpacken med dryckesburkar har ersatts av ett speciellt framtaget lim, som håller ihop burkarna. Carlsberg är först i världen med denna teknik som minskar plastavfallet med över 1.200 ton per år. Carlsberg Sverige är också först ut med att använda 100 procent återvunnen plast runt sexpacken. Detta minskar dess koldioxidpåverkan med upp till 60 procent. (Läs HÄR)

Carlsbergs klimatmål är att företaget ska uppnå noll koldioxidavtryck i den egna produktionen, d.v.s. i samtliga bryggerier över hela världen, senast år 2030. All elektricitet, som används, ska vara 100 procent förnybar senast år 2022 och klimatavtrycket sett över hela värdekedjan ska minska med 30 procent fram till år 2030.

Carlsbergs globala hållbarhetsprogram, Together Towards ZERO, består av fyra ambitioner:

  • Noll Koldioxidavtryck
  • Noll Vattenspill
  • Noll Oansvarig Konsumtion
  • Noll Olyckskultur

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx

Förpackningsansvariga hos brittiska FMCG-företag vill bort från plast men det är inte lätt

En ny undersökning från förpackningsföretaget Aquapak av 100 brittiska förpackningschefer inom dagligvarubranschen visar att majoriteten (92 procent) planerar att helt sluta använda plast i sina konsumentförpackningar.
Pasta-packaging

Mondi utvecklar monomaterialförpackning i samarbete med Scan Sverige

Mondi har i samarbete med Scan Sverige skapat en polypropen (PP) baserad monomaterialförpackning, som är designad för återvinning.
MNDPR282ax