Cafékedjan går med i &Repeat: miljoner kaffekoppar kan pantas

PUBLICERAD: 10 oktober 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Cafékedjan Le Croissants två miljoner kaffebägare i kartong kan nu pantas och återvinnas inom &Repeats pantsystem. (Bild Le Croissant/Facebook)|&Repeats Mikael Berglin (t.v.) och Le Croissants David Mirzajani gläds åt samarbetet kring återvinning av kaffebägare. (Bild &Repeat)

Två miljoner kaffekoppar om året kan pantas och bli cirkulära när cafékedjan Le Croissant ansluter till start-up-företaget &Repeat och deras pantsystem för engångsförpackningar inom take-away.

Genom att gå med i &Repeats system blir snabbväxande kedjan Le Croissant först i Sverige med att storskaligt implementera pant på sina take-away dryckesbägare för kaffe. Tillsammans med &Repeat förses framöver alla Le Croissants kaffekoppar med en &Repeat QR-kod, som skall hjälpa konsumenten att sortera och återvinna materialet korrekt efter användning.

”Kedjor som Le Croissant, som når ut till så många konsumenter över hela Sverige, har en unik möjlighet att vara med och påskynda utvecklingen mot en mer cirkulär restaurangbransch. Den ökade räckvidden som detta medför bidrar också till att andra kedjors återvinning ökar, då konsumenter tar med sig beteendet från ett köptillfälle till ett annat. Le Croissants anslutning är ett mycket viktig bidrag i rätt riktning och något vi är väldig stolta över”, säger Mikael Berglin, säljchef och medgrundare på &Repeat.

Anslutningen, som sker idag den 10 oktober, innebär att Le Croissant alla 40 kaffebarer i Sverige ingår i pant- och återvinningssystemet. Enligt ett pressmeddelande från &Repeat innebär Le Croissants anslutning att en återvinning av två miljoner kaffebägare om året reducerar materialanvändningen av dryckeskartong med 161.018 kilo och att miljöbelastningen minskar med motsvarande 609.176 kilo koldioxid.

&Repeats Mikael Berglin (t.v.) och Le Croissants David Mirzajani gläds åt samarbetet kring återvinning av kaffebägare. (Bild &Repeat)

Le Croissant-kunder, som scannar QR-koden på bägaren med sin mobil och bekräftar sin återvinning, kommer att bli belönade i form av credits, som kan användas som betalmedel vid nästa köp hos Le Croissant eller annan ansluten &Repeat-restaurang i Sverige.

”Omställningen till ett cirkulärt samhälle är en av de viktigaste prioriteringar, som vi behöver lyckas med, för att nå våra klimatmål i Sverige. För Le Croissant är det viktig att aktivt vara med och bidra i denna omställning och därför har vi valt att arbeta med &Repeat för att underlätta för våra gästar att göra rätt och skapa en konsumtion med mindre avtryck på miljön”, säger David Mirzajani, VD på Le Croissant.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Klockan tickar för förpackningsföretag om man ska klara EUDR till årsskiftet

Nedräkningen fortsätter mot den 30 december 2024, då de flesta företag baserade i EU eller som levererar varor till EU måste följa EU:s nya avskogningsförordning (EUDR). Det kommer att ställa stora krav på till exempel tillverkare av papper, kartong och förpackningar.
johannes-plenio-1vzLW-ihJaM-unsplashx

Utmaningar vid test av nya biobaserade material i kontakt med livsmedel

Företag som utvecklar nya biomaterial bör tänka på att material tillverkade av biobaserade råvaror kräver minst lika mycket materialtestning som traditionella plaster, ofta till och med mer. Det skriver Niko Markkinen, expert på testning av livsmedelsförpackningar på Measurlabs i Finland.
bottles with different fruit or vegetable juices

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx