Brittiska regeringen ger stöd till forskning kring bioplaster

PUBLICERAD: 2 september 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Brittiska Biomes bioplastdivision får ekonomiskt forskningsstöd av brittiska regeringens innovationsfond för att skala upp företagets utveckling av komposterbara bioplaster. (Bild Biome)

Bioplastdivisionen hos brittiska företaget Biome har beviljats finansiering från brittiska regeringens speciella innovationsfond ”Innovate UK”. Stödet avser ett forskningsprojekt tillsammans med University of Nottingham och University of York för att skala upp Biomes komposterbara bioplaster.

Hela projektet beräknas kosta motsvarande drygt fyra miljoner kronor och av dessa bidrar ”Innovate UK” med nästan 80 procent eller motsvarande 3,2 miljoner kronor.

Fr. v. Darren Phillips, Biorenewables Development Centre, James Comerford, University of York, och Krisztina Kovacs-Schreiner, Biome, ska samarbeta kring utvecklingen av en speciell polymerisationsreaktor för Biomes biopolymerer. (Bild Biome)

I projektet ska man bland annat testa den kommersiella lönsamheten för tre av Biomes bioplastmaterial, genom att använda mikrovågsteknologi för att utveckla effektiva och industriellt skalbara tillverkningsprocesser för bioplasterna.

Forskningsprojektet beräknas starta i oktober i år och slutföras inom två år.

Sedan år 2013 har Biomes bioplastdivision – med stöd från olika bidragsgivare och i samarbete med brittiska universitet – använt mer än sex miljoner pund (ca 70 miljoner kronor) på forskning och utveckling av biobaserade och biologiskt nedbrytbara polymerer.

”Detta senaste forskningsprojekt är ett viktigt steg för att förstå prestanda och funktionalitet hos våra mest spännande nya biopolymerer”, säger Paul Mines, VD för Biome Technologies.

Biomes bioplastdivision har i dag ett brett urval av bioplaster i sin produktportfölj. Bioplasterna används främst inom industrisektorer som förpackningar, food service, kosmetika, elektronik och bilindustrin. Bioplasterna kan användas för termoformning, laminering, barriärbeläggningar, flexibla filmapplikationer, mm.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1974

Tidningen Packnews (tidigare nord emballage) fyller i år 90 år. Kanske är det världens äldsta förpackningstidning. Redaktionen har sedan ett par år bläddrat i tidningar från åren som gått och publicerat lite smått och gott och vi kommer att publicera en del av detta här.
Lättx

Metsä Board moderniserar Simpele kartongbruk

Metsä Board har fattat ett investeringsbeslut att förnya falskartongmaskinen i Simpele i Finland, vilket kommer att förbättra kvaliteten på falskartong och öka produktionseffektiviteten.
Metsä Board Simpele_winterx

Sexton förädlingsmöjligheter i en maskin

Scodix utvecklar sin dekoreringsteknik och kan nu erbjuda sexton olika dekoreringsalternativ i en och samma maskin. På Drupa kan man ta del av tekniken i företagets monter.
scodixx

Ny monofilm av PE för frysförpackningar

Bonduelle, ExxonMobil och Constantia Drukpol har tillsammans utvecklat en monofilm av polyeten som klarar de tuffa kraven på frysförpackningar.
Bonduelle-achieves-6-years-with-no-lost-time-incidents-with-Alchemy