Brittisk konkurrensmyndighet ställer krav på DS Smith-affär

PUBLICERAD: 16 oktober 2019
UPPDATERAD: 25 januari

För att tillmötesgå konkurrensmyndigheten CMA:s krav kommer Liqui-Box att sälja en del av sin bag-in-box-verksamhet i Storbritannien. (Bild Liqui-Box)|”Vi är redo att gå vidare mot ett slutförande av affären med DS Smith”, säger Liqui-Boxs VD Ken Swanson. (Bild Liqui-Box)

Den tidigare aviserade försäljningen av förpackningskoncernen DS Smiths plastdivision till USA-investeraren Olympus Partners och dess flexibla förpackningsbolag Liqui-Box har fördröjts efter krav från den brittiska konkurrens- och marknadsmyndigheten CMA (Competition and Markets Authority).

Det var i början av året, som DS Smith meddelade att man skulle sälja sin plastdivision till USA-baserade investeringsbolaget Olympus Partners och dess bolag Liqui-Box för 585 miljoner US-dollar (cirka 5,75 miljarder kronor) (Läs HÄR). Affären beräknades vara genomförd under andra halvåret 2019, under förutsättning att den godkändes av berörda konkurrensmyndigheter.

Men affären har inte gått så smidigt som parterna hoppades. Det visade sig att brittiska CMA hade synpunkter på uppgörelsen. Myndigheten hävdade att fusionen med DS Smiths plastdivision kunde leda till högre kostnader för dryckes- och livsmedelsproducenter i Storbritannien, eftersom valmöjligheterna av förpackningsleverantörer skulle minska. Och när CMA:s granskning var klar, ålade man därför Liqui-Box att avyttra sin brittiska bag-in-box-verksamhet, för att affären med DS Smith skulle kunna godkännas.

Liqui-Box, som har sitt huvudsäte i Richmond, Virginia, USA, meddelar nu att man hittat en köpare och att man kommer att avyttra delar av sin tillverkningsenhet för bag-in-box-förpackningar i engelska Wythenshawe till företaget Peak Packaging Ltd, som är beläget i Ilkeston, väster om Nottingham, och som bland annat producerar komponenter till IBC-containrar, bag-in-box-förpackningar, etc.

Enligt Liqui-Box ska affären endast omfatta den del av Liqui-Boxs produktion i Ilkeston, som berör kunder i Storbritannien, medan verksamhet riktad mot kunder utanför UK ska fortsätta att drivas av Liqui-Box.

”Vi är redo att gå vidare mot ett slutförande av affären med DS Smith”, säger Liqui-Boxs VD Ken Swanson. (Bild Liqui-Box)

”Vi är redo för en smidig överlåtelse till Peak Packning för våra bag-in-box-kunder i Storbritannien och är glada att vi nu förhoppningsvis får klartecken och kan gå vidare mot ett slutförande av affären med DS Smith”, säger Liqui-Boxs VD Ken Swanson.

Plastdivisionen hos DS Smith, som Liqui-Box/Olympus Partners tänker förvärva, inkluderar verksamheterna Rapak och Worldwide Dispenser. Divisionen har mer än 2.000 anställda i mer än 26 anläggningar i Nordamerika, Europa och Asien-Stillahavsområdet.

”En sammanslagning med DS Smith Plastics gynnar vår strategi att skapa en ledande innovatör av hållbara flexibla och styva förpackningslösningar”, säger Ken Swanson.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1974

Tidningen Packnews (tidigare nord emballage) fyller i år 90 år. Kanske är det världens äldsta förpackningstidning. Redaktionen har sedan ett par år bläddrat i tidningar från åren som gått och publicerat lite smått och gott och vi kommer att publicera en del av detta här.
Lättx

Metsä Board moderniserar Simpele kartongbruk

Metsä Board har fattat ett investeringsbeslut att förnya falskartongmaskinen i Simpele i Finland, vilket kommer att förbättra kvaliteten på falskartong och öka produktionseffektiviteten.
Metsä Board Simpele_winterx

Sexton förädlingsmöjligheter i en maskin

Scodix utvecklar sin dekoreringsteknik och kan nu erbjuda sexton olika dekoreringsalternativ i en och samma maskin. På Drupa kan man ta del av tekniken i företagets monter.
scodixx

Ny monofilm av PE för frysförpackningar

Bonduelle, ExxonMobil och Constantia Drukpol har tillsammans utvecklat en monofilm av polyeten som klarar de tuffa kraven på frysförpackningar.
Bonduelle-achieves-6-years-with-no-lost-time-incidents-with-Alchemy