Bregott smörar för miljön och blir lättare att återvinna

PUBLICERAD: 9 juni 2021
UPPDATERAD: 25 januari


Sommaren 2021 byter Bregott (600g) om till en grönare förpackning och minskar klimatpåverkan med ca 30 procent. Plasten blir helt återvinningsbar och pappret på byttan kan enkelt separeras från plasten vilket förenklar källsorteringen.

Plasten i Bregottförpackningen (600g) byts till polypropen som kan materialåtervinnas i det svenska återvinningssystemet. Pappret som omsluter byttan blir FSC certifierat (Forest Steward Council), vilket innebär att det är tillverkat av trä från ansvarsfullt skogsbruk där man tar hänsyn till naturvärden och skogens återväxt.

”Den här förbättringen gör inte bara gott för klimatet, det blir betydligt enklare för konsumenterna att källsortera. Pappret runt byttan kan enkelt rivas av och skiljas från plasten vilket gör det smidigt att sortera lock och bytta som plast och resten som papper”, säger Caroline Tejler, varumärkesansvarig Bregott, Arla.

Den nya byttans klimatpåverkan minskar med cirka trettio procent. Samtidigt innebär återvinningen av den nya byttan att utsläppen av växthusgaser leder till minskade utsläpp med femhundraåttio ton per år.

”2021 är ett spännande år för oss, med en rad olika förpackningsförbättringar. Vår plan är att under året minska mängden fossil jungfrulig plast med tvåhundrasextio ton, och vi har kommit en bra bit på väg. För att nå netto noll klimatavtryck till år 2045 fokuserar vi nu ännu mer på förpackningarnas återvinningsbarhet. Teamet bakom Bregott-byttans nya klädsel har gjort ett riktigt bra jobb med det, säger Victoria Olsson, hållbarhetschef, Arla.

Bregott tillverkas på Arlas mejeri i Götene. Varje år produceras 40 miljoner paket med Bregott 600g som sedan säljs över hela landet.

Så här ser Arla Sveriges hållbarhetsmål för förpackningar ut:

Etthundra procent återvinningsbara förpackningar 2025
Ingen fossil jungfrulig plast i förpackningar år 2030

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Nu är Yangis torrformningsteknik redo för marknaden

Det svenska företaget Yangi, med basen i Varberg, lanserar nu sin nya och patentsökta maskinteknologiplattform för torrformade cellulosabserade förpackningar, Cellera, som man säger har potential att ersätta styva plaster i stor skala.
Yangix

Erik Blix ny VD på Nordic Carton

Malmöbaserade Nordic Carton, som tillverkar kartongförpackningar och våtlimsetiketter har anställt Erik Blix som ny VD från och med den 2 oktober.
Eric Blix 2023x

Källsortering minskade växthusgaserna med 500 000 ton

Källsortering av förpackningar i Sverige har stor effekt på utsläppen av växthusgaser. Det visar ny statistik från Förpackningsinsamlingen, FTI.
källsorteringxx

PulPac skalar upp genom att skala ner med formsprutningsteknik

PulPac lanserar en ny maskinplattform, PulPac Scala, som man säger innebär ett betydande steg i revolutionen av torrformad fiber. Scala-plattformen är baserad på formsprutning, en teknik förknippad med plastbearbetning, kombinerat med PulPacs nya  Mill-to-Web fiberenhet.
Pulpac_Scala_Front