Braskem dementerar: ”Inget bud från LyondellBasell”

PUBLICERAD: 6 november 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Braskem dementerar nu att LyondellBasell lagt ett bud på bolaget

Häromveckan spreds ett bestämt rykte i den globala plastvärlden att holländska plast- och kemikoncernen LyondellBasell hade lagt ett bud på brasilianska Braskem, en av världens största tillverkare av oljebaserad polypropen och polyeten och dessutom känd som storproducent av sockerrörsbaserad bioplast. Men nu dementerar Braskem att något sådant bud lagts fram. 
Braskems majoritetsägare Oderbrecht SA, som äger 50,1 procent av Braskem, säger att ingen försäljning är aktuell och att man har för avsikt att behålla Braskem i sin företagsportfölj.

Ryktena om ett uppköp av Braskem gjorde att bolagets aktie steg kraftigt på börsen i São Paulo, men talesmän för Braskem sa att bolaget inte fått något förvärvsbud från LyondellBasell och att man fått ett tydligt besked från huvudägaren Oderbrecht SA att avsikten är att behålla Braskem och att man istället arbetar med alternativ för att tillföra mer värde till Braskem och dess aktieägare.

Enligt uppgifter i diverse media, bland annat magasinet Plastic News, har varken Braskems andra storägare Petrobras (Petroleo Brasileiro SA), som äger 47 procent av Braskem, eller den påstådda budgivaren LyondellBasell än så länge gett någon kommentar till Braskems dementi.

Om Braskems dementier får slut på ryktena eller om dementierna endast är ett ”spel för galleriet” återstår att se. Det verkar dock stå klart, att ryktena inte uppkommit ur tomma intet utan att det finns en viss substans i dem. Sålunda har ansedda Wall Street Journal i New York rapporterat att icke-namngivna källor med inside-information uppgett att faktiska samtal förekommit mellan Braskem och LyoundellBasell, men att ingen vet vart samtalen har lett.

Enligt Wall Street Journal ska LyondellBasell ha värderat Braskem till mer än 10 miljarder US-dollar (drygt 84 miljarder kronor).

En sammanslagning av Braskem och LyoundellBasell skulle skapa en global plastjätte, framförallt inom produktion av fossil polyeten.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432