Prognoser från European Bioplastics säger att produktionskapaciteten för bioplast kommer att nå sex miljoner ton år 2017, en kraftig ökning i så fall. Brasilianska Braskem, som tillverkar grön polyeten med råvara från sockerrör, tillåter sig att tvivla på dessa uppgifter.
”Mycket av den tillväxt vi sett så här långt, har drivits av Coca-Cola och just nu ser det ut som om de bromsar aktiviteten något. Jag tror därför inte att vi når sex miljoner ton”, säger Martin D.R. Clemesha, Braskem, till Packnews.no.
På den norska organisationen Zeros forum för förnyelsebar plast i februari presenterade Marius Gjerset från organisationen den nya rapporten från European Bioplastics, som alltså har en mycket optimistisk prognos. Den visar också att den stora drivkraften för denna tillväxt är flaskor.
”Det är återvinningsbara och inte nedbrytbara flaskor av PET och PE som ökar mest”, konstaterade Marius Gjerset.
Han visade också det han kallade världens första 1,75 liters vätskekartongförpackning med förnyelsebar plast, som Tetra Pak levererar till Trine. Tetra Pak är en stor kund till Braskem, som man förväntar sig en hel del av i framtiden.
När det gäller Coca Cola köper de sin PET från andra än Braskem.
”Vi förväntade oss att de skulle byta ut sina skruvkorkar, backar och krymp- och sträckfilmer till varianter av grön PE, men det har de inte gjort. Däremot är de bra på att marknadsföra sig”, säger Martin Clemesha.
Braskem har kunder i över 70 länder, 8.000 anställda och exporterar till ett värde av sju miljarder dollar. Man är världens största tillverkare av termoplaster och en global ledare, när det kommer till biopolymerer. Egenskaperna i den gröna polyetenen med sockerrör som bas är exakt de samma som för polyeten tillverkad av fossila råvaror.
Braskem investerade nära 290 miljoner dollar i en fabrik för grön PE år 2010. Den levererar nu biopolymerer till USA, Europa och Asien. Totalt används bara 0,2 procent av den tillgängliga, odlingsbara marken i Brasilien för detta, så det finns en stor tillväxtpotential.
Enligt Martin Clemesha har grön polyeten ett negativt CO2-fotavtryck (-2,15) att jämföras med konventionell PE som genererar cirka 1,9 ton CO2 per ton plast.