Braskem betvivlar optimistisk tillväxtprognos för bioplaster

PUBLICERAD: 16 mars 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Martin Clemesha från globala bioplasttillverkaren Braskem tror inte på de optimistiska prognoserna för bioplastproduktionen.

Prognoser från European Bioplastics säger att produktionskapaciteten för bioplast kommer att nå sex miljoner ton år 2017, en kraftig ökning i så fall. Brasilianska Braskem, som tillverkar grön polyeten med råvara från sockerrör, tillåter sig att tvivla på dessa uppgifter. 

”Mycket av den tillväxt vi sett så här långt, har drivits av Coca-Cola och just nu ser det ut som om de bromsar aktiviteten något. Jag tror därför inte att vi når sex miljoner ton”, säger Martin D.R. Clemesha, Braskem, till Packnews.no. 

På den norska organisationen Zeros forum för förnyelsebar plast i februari presenterade Marius Gjerset från organisationen den nya rapporten från European Bioplastics, som alltså har en mycket optimistisk prognos. Den visar också att den stora drivkraften för denna tillväxt är flaskor. 

”Det är återvinningsbara och inte nedbrytbara flaskor av PET och PE som ökar mest”, konstaterade Marius Gjerset.
Han visade också det han kallade världens första 1,75 liters vätskekartongförpackning med förnyelsebar plast, som Tetra Pak levererar till Trine. Tetra Pak är en stor kund till Braskem, som man förväntar sig en hel del av i framtiden.

När det gäller Coca Cola köper de sin PET från andra än Braskem.

”Vi förväntade oss att de skulle byta ut sina skruvkorkar, backar och krymp- och sträckfilmer till varianter av grön PE, men det har de inte gjort. Däremot är de bra på att marknadsföra sig”, säger Martin Clemesha.

Braskem har kunder i över 70 länder, 8.000 anställda och exporterar till ett värde av sju miljarder dollar. Man är världens största tillverkare av termoplaster och en global ledare, när det kommer till biopolymerer. Egenskaperna i den gröna polyetenen med sockerrör som bas är exakt de samma som för polyeten tillverkad av fossila råvaror. 

Braskem investerade nära 290 miljoner dollar i en fabrik för grön PE år 2010. Den levererar nu biopolymerer till USA, Europa och Asien. Totalt används bara 0,2 procent av den tillgängliga, odlingsbara marken i Brasilien för detta, så det finns en stor tillväxtpotential. 

Enligt Martin Clemesha har grön polyeten ett negativt CO2-fotavtryck (-2,15) att jämföras med konventionell PE som genererar cirka 1,9 ton CO2 per ton plast. 

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Lignin Industrier säkrar tjugofem miljoner kronor i nyemission

Svenska greentech-företaget Lignin Industries tar in 25 miljoner kronor i en nyemission och fortsätter sin satsning på produktion av biobaserad plast med lignin som råvara skriver Nordisk Bioplastförening.
lignin-emission-utvald

Spendrups satsar på sträckfilm med trettio procent PCR

Spendrups har i samarbete med Trioworld, gått över till trettio procent konsumentåtervunnen plast i all sträck- och krympfilm som används runt pallar och dryckestråg för att säkerställa laststabilitet och transportsäkerhet.
mynewsdesk-spendrupsx

Johan Nellbeck lämnar Holmen Iggesund i samband med omorganisation

Holmens styrelse har idag beslutat att samla koncernens kartong- och pappersverksamhet i ett nytt samlat affärsområde, Holmen Kartong & Papper. I samband med detta kommer Holmen Iggesunds vd, Johan Nellbeck, att lämna företaget.
igge-johan2-utvaldx

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x