Borealis och Tomra inleder avancerad plaståtervinning

PUBLICERAD: 18 januari 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Vid anläggningen ska produceras högkvalitativ återvunnen plast från insamlade konsumentförpackningar från hushåll. (Bild Borealis/Tomra)

Plast- och kemijätten Borealis och norska returhanteringsspecialisten Tomra har startat upp en avancerad demoanläggning för återvinning och förädling av insamlad plast från konsumentförpackningar. Anläggningen, som ligger i tyska Lahnstein, ska producera marknadsfärdiga polymerpellets, som kan användas inom ett flertal produktområden.

Den toppmoderna demoanläggningen kommer att mekaniskt bearbeta plast från såväl styva som flexibla konsumentförpackningar, insamlade från hushåll. Och till skillnad från många existerande återvinningsanläggningar kommer man att producera avancerade återvunna polymerprodukter, som möjliggör användning i högt krävande plastapplikationer inom olika branscher, inklusive bil- och konsumentprodukter.

Borealis och Tomra skriver i ett pressmeddelande att anläggningens återvunna polymerer kommer att vara av Borealis BorcycleTM M-kvalitet och bland annat kännetecknas av hög renhet, låg lukt och utmärkt produktkonsistens.

”Den här anläggningen realiserar vår EverMinds®-plattform, som vill åstadkomma plastcirkuläritet genom samarbete. Nu kan vi erbjuda varumärkesägare och konverterare återvunnet plastmaterial av högsta kvalitet, lämpligt för användning i mycket krävande applikationer och på så sätt bidra till en mer cirkulär plastekonomi”, säger Lucrèce Foufopoulos, som bland annat är ansvarig för innovation, teknik och cirkulära lösningar inom Borealis polyolefinsområde.

Om de polymermaterial, som demoanläggningen kommer att producera, uppfyller kraven och önskemålen från varumärkesägare och konverterare och visar sig vara lämpliga för användning i krävande applikationer, kommer detta att lägga grunden för en framtida en avancerad större återvinningsanläggning i kommersiell skala.

”Denna anläggning är bara början på vad som är möjligt, när nyckelaktörer i värdekedjan går samman för att få en verkligt betydande inverkan på marknaden. Vi har nyligen lanserat vår division för cirkulär ekonomi och det är tydligt vilken stor roll avfalls- och återvinningshantering och viktiga projekt, som detta, har för vägen till en hållbar framtid. Vi är stolta över att ha initierat en av de mest avancerade mekaniska återvinningsanläggningarna, när det gäller plastavfall från hushållen”, säger Volker Rehrmann, som är chef för cirkulär ekonomi hos Tomra.

Förutom Borealis och Tomra deltar även avfallshanteringsföretaget Zimmerman i samarbetet. Borealis ansvarar för anläggningens kommersiella lansering och bidrar med sin expertis och kunskap inom innovation, återvinning och sammansättning. På samma sätt bidrar Tomra som leverantör av teknologiledda lösningar och tillför expertis, process- och marknadskunskap, samt erfarenhet av avancerade insamlings- och sorteringssystem. Zimmerman har stor erfarenhet av att sortera flera olika typer av avfall, inklusive plast, och ansvarar för anläggningsdrift och produktkvalitet.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1974

Tidningen Packnews (tidigare nord emballage) fyller i år 90 år. Kanske är det världens äldsta förpackningstidning. Redaktionen har sedan ett par år bläddrat i tidningar från åren som gått och publicerat lite smått och gott och vi kommer att publicera en del av detta här.
Lättx

Metsä Board moderniserar Simpele kartongbruk

Metsä Board har fattat ett investeringsbeslut att förnya falskartongmaskinen i Simpele i Finland, vilket kommer att förbättra kvaliteten på falskartong och öka produktionseffektiviteten.
Metsä Board Simpele_winterx

Sexton förädlingsmöjligheter i en maskin

Scodix utvecklar sin dekoreringsteknik och kan nu erbjuda sexton olika dekoreringsalternativ i en och samma maskin. På Drupa kan man ta del av tekniken i företagets monter.
scodixx

Ny monofilm av PE för frysförpackningar

Bonduelle, ExxonMobil och Constantia Drukpol har tillsammans utvecklat en monofilm av polyeten som klarar de tuffa kraven på frysförpackningar.
Bonduelle-achieves-6-years-with-no-lost-time-incidents-with-Alchemy