BOPP-film långtidsskyddar livsmedel mot mineraloljor

PUBLICERAD: 27 januari 2015
UPPDATERAD: 25 januari


Brittiska Innovia Films, som bland annat är en stor tillverkare av bioplastfilmer, har utvecklat en BOPP-film, som garanteras stå emot genomsläpp av mineraloljor I upp till 1,5 år.
Filmen, som har beteckningen Propafilm™ RCU, är resultatet av en genomgående analys av hur företagets filmer stod emot mineraloljor som kolväte och aromatiskt kolväte, sedan studier vid brittiska Food Standards Agency visat att gränsvärdena för genomsläpp av mineraloljor i livsmedelsförpackningar ofta överskreds.

Rester av mineraloljor kan spåras i livsmedel beroende på att mineraloljor från tryckfärger på förpackningen vandrar över till livsmedlet eller på grund av att pappersbaserade förpackningar tillverkade av returfiber innehåller tryckfärgsrester. Tryckfärger på exempelvis kartong- eller wellpappförpackningar kan inte helt elimineras under återvinningsprocessen och rester av färgen finns därför kvar i de förpackningar, som tillverkas av det återvunna materialet. I exempelvis kartongförpackningar med torra produkter som pasta, ris, flingor, kex, etc, kan mineraloljorna i färgresterna i kartongmaterialet migrera över till livsmedlen. Detta gäller även om produkterna inne i kartongförpackningen skyddas av en plastfilm med otillräckliga barriäregenskaper mot mineraloljor.

Innovia Films menar nu att deras nya BOPP-film Propafilm eliminerar riskerna för kontaminering med mineraloljor i livsmedel, eftersom filmen står emot mineraloljemigration i upp till ett och ett halvt år.

”Det är spännande att kunna erbjuda marknaden en kostnadseffektiv film som garanterar skydd för torra livsmedel”, säger Andy Sweetman, marknadschef hos Innovia Films.

Den nya filmen är tryckbar och kan användas på en rad olika förpackningsmaskiner, bland annat vertikala och horisontella form-fill-seal-maskiner (FFS). Enligt Innovia Films är den idealisk för tillverkning av såväl färdiga påsar som för laminering med andra filmer.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Efterfrågeökning kräver fabriksexpansion hos Modulpac

Modulpac i Ljungby växer och har nyligen fått flera nya projekt av varierande storlek, både från befintliga och nya kunder. Företaget tillverkare förslutningar till förpackningar. För att fortsätta utvecklas behsva ytterligare fabriksytor.
Modul

Albert Heijn i Holland först med förpackningar av PEF

PEF är ett bioplastmaterial som det pratats om länge. Nu har är det snart dags att kommersialisera materialet. Tidigt ute att använda det i en förpackning blir supermarketkedjan Albert Heijn.
avantium

New Yorks justitieminister stämmer PepsiCo för nedskräpning

New Yorks justitieminister lämnade för några veckor sedan in en stämningsansökan där hon anklagar PepsiCo för att ha skadat allmänheten och misslyckats med att varna konsumenter för miljö- och hälsohot från dess plastförpackningar av engångstyp.
pepsico1x

FunkyPack ska utveckla barriärlösningar för torrformade produkter

FunkyPack är ett nytt, svenskt projekt som ska utveckla smarta barriärlösningar till torrformade produkter. Tekniken att torrforma är etablerad men barriärer är fortsatt ett utvecklingsområde.
Kuddex