BOPP-film långtidsskyddar livsmedel mot mineraloljor

PUBLICERAD: 27 januari 2015
UPPDATERAD: 25 januari


Brittiska Innovia Films, som bland annat är en stor tillverkare av bioplastfilmer, har utvecklat en BOPP-film, som garanteras stå emot genomsläpp av mineraloljor I upp till 1,5 år.
Filmen, som har beteckningen Propafilm™ RCU, är resultatet av en genomgående analys av hur företagets filmer stod emot mineraloljor som kolväte och aromatiskt kolväte, sedan studier vid brittiska Food Standards Agency visat att gränsvärdena för genomsläpp av mineraloljor i livsmedelsförpackningar ofta överskreds.

Rester av mineraloljor kan spåras i livsmedel beroende på att mineraloljor från tryckfärger på förpackningen vandrar över till livsmedlet eller på grund av att pappersbaserade förpackningar tillverkade av returfiber innehåller tryckfärgsrester. Tryckfärger på exempelvis kartong- eller wellpappförpackningar kan inte helt elimineras under återvinningsprocessen och rester av färgen finns därför kvar i de förpackningar, som tillverkas av det återvunna materialet. I exempelvis kartongförpackningar med torra produkter som pasta, ris, flingor, kex, etc, kan mineraloljorna i färgresterna i kartongmaterialet migrera över till livsmedlen. Detta gäller även om produkterna inne i kartongförpackningen skyddas av en plastfilm med otillräckliga barriäregenskaper mot mineraloljor.

Innovia Films menar nu att deras nya BOPP-film Propafilm eliminerar riskerna för kontaminering med mineraloljor i livsmedel, eftersom filmen står emot mineraloljemigration i upp till ett och ett halvt år.

”Det är spännande att kunna erbjuda marknaden en kostnadseffektiv film som garanterar skydd för torra livsmedel”, säger Andy Sweetman, marknadschef hos Innovia Films.

Den nya filmen är tryckbar och kan användas på en rad olika förpackningsmaskiner, bland annat vertikala och horisontella form-fill-seal-maskiner (FFS). Enligt Innovia Films är den idealisk för tillverkning av såväl färdiga påsar som för laminering med andra filmer.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}