Bok för den som vill skapa lätthanterliga förpackningar

PUBLICERAD: 13 september 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Lena Lorentzens bok ”öppna dig” släpps på Scanpack i oktober.|Lena Lorentzen är industridesigner och professor i industridesign på Mittuniversitetet i Sundsvall.

Professor Lena Lorentzen vid Mittuniversitet lanserar nu boken ”öppna dig”, som är en handbok i design av lätthanterliga och användarvänliga förpackningar.

Alla har vi någon gång irriterat oss på förpackningar, som är svåra att öppna och krångliga att använda. Nio av tio konsumenter har dessutom skadat sig på en förpackning. Nu vill Lena Lorentzen ändra på det genom sin bok, som vänder sig till de som på ett eller annat sätt har inflytande i utvecklingen av konsumentförpackningar och vill förstå hur man gör dem lätta att använda.

En lätthanterlig förpackning stärker företagets image och bidrar till en positiv upplevelse hos kunden. Förutom att rent praktiskt fungera, så medverkar en lätthanterlig och användarvänlig förpackning också till lust, status och identitet hos användaren. Dessutom ökar totalmarknaden för en förpackad produkt betydligt, när förpackningen kan hanteras av en mycket större målgrupp.

Professor Lena Lorentzen, som jobbat inom det här området i över trettio år, leder läsaren genom de utmaningar förpackningsanvändarna kan uppleva med olika typer av förpackningar och ger tips kring hur man kan komma runt dem. Boken förmedlar praktiskt lätt tillämpbar kunskap som kan användas direkt.

Lena Lorentzen är industridesigner och professor i industridesign på Mittuniversitetet i Sundsvall, där hon forskar och undervisar inom Design för alla och Design av lätthanterliga förpackningar. Hon är även konsult, föreläsare, designer och ansvarig för de tester som Reumatikerförbundet använder för att utvärdera om förpackningar ska få ”Easy to use”™ märkning. Hon har arbetat med förpackningsdesign sedan 80-talet och utvecklat metoder för att mäta användbarhet, genomfört hundratals användarstudier och ett flertal specialstudier till grund för framgångsrik produktutveckling. Lena Lorentzen är en av pionjärerna inom Design för alla, eller Universal Design som det också kallas, och är en internationellt erkänd expert inom området.

————————————————————
Lena Lorentzens bok ”öppna dig” släpps på förpackningsmässan Scanpack i Göteborg 23 – 26 oktober. Boken – och författaren – kommer att finnas i Reumatikerförbundets monter H01:12. I montern kan besökare även testa sina förpackningars hanterbarhet.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x