Bok för den som vill skapa lätthanterliga förpackningar

PUBLICERAD: 13 september 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Lena Lorentzens bok ”öppna dig” släpps på Scanpack i oktober.|Lena Lorentzen är industridesigner och professor i industridesign på Mittuniversitetet i Sundsvall.

Professor Lena Lorentzen vid Mittuniversitet lanserar nu boken ”öppna dig”, som är en handbok i design av lätthanterliga och användarvänliga förpackningar.

Alla har vi någon gång irriterat oss på förpackningar, som är svåra att öppna och krångliga att använda. Nio av tio konsumenter har dessutom skadat sig på en förpackning. Nu vill Lena Lorentzen ändra på det genom sin bok, som vänder sig till de som på ett eller annat sätt har inflytande i utvecklingen av konsumentförpackningar och vill förstå hur man gör dem lätta att använda.

En lätthanterlig förpackning stärker företagets image och bidrar till en positiv upplevelse hos kunden. Förutom att rent praktiskt fungera, så medverkar en lätthanterlig och användarvänlig förpackning också till lust, status och identitet hos användaren. Dessutom ökar totalmarknaden för en förpackad produkt betydligt, när förpackningen kan hanteras av en mycket större målgrupp.

Professor Lena Lorentzen, som jobbat inom det här området i över trettio år, leder läsaren genom de utmaningar förpackningsanvändarna kan uppleva med olika typer av förpackningar och ger tips kring hur man kan komma runt dem. Boken förmedlar praktiskt lätt tillämpbar kunskap som kan användas direkt.

Lena Lorentzen är industridesigner och professor i industridesign på Mittuniversitetet i Sundsvall, där hon forskar och undervisar inom Design för alla och Design av lätthanterliga förpackningar. Hon är även konsult, föreläsare, designer och ansvarig för de tester som Reumatikerförbundet använder för att utvärdera om förpackningar ska få ”Easy to use”™ märkning. Hon har arbetat med förpackningsdesign sedan 80-talet och utvecklat metoder för att mäta användbarhet, genomfört hundratals användarstudier och ett flertal specialstudier till grund för framgångsrik produktutveckling. Lena Lorentzen är en av pionjärerna inom Design för alla, eller Universal Design som det också kallas, och är en internationellt erkänd expert inom området.

————————————————————
Lena Lorentzens bok ”öppna dig” släpps på förpackningsmässan Scanpack i Göteborg 23 – 26 oktober. Boken – och författaren – kommer att finnas i Reumatikerförbundets monter H01:12. I montern kan besökare även testa sina förpackningars hanterbarhet.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Lignin Industrier säkrar tjugofem miljoner kronor i nyemission

Svenska greentech-företaget Lignin Industries tar in 25 miljoner kronor i en nyemission och fortsätter sin satsning på produktion av biobaserad plast med lignin som råvara skriver Nordisk Bioplastförening.
lignin-emission-utvald

Spendrups satsar på sträckfilm med trettio procent PCR

Spendrups har i samarbete med Trioworld, gått över till trettio procent konsumentåtervunnen plast i all sträck- och krympfilm som används runt pallar och dryckestråg för att säkerställa laststabilitet och transportsäkerhet.
mynewsdesk-spendrupsx

Johan Nellbeck lämnar Holmen Iggesund i samband med omorganisation

Holmens styrelse har idag beslutat att samla koncernens kartong- och pappersverksamhet i ett nytt samlat affärsområde, Holmen Kartong & Papper. I samband med detta kommer Holmen Iggesunds vd, Johan Nellbeck, att lämna företaget.
igge-johan2-utvaldx

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x