Bobsts huvudägare vill ta över 100 procent och lämna börsen

PUBLICERAD: 15 augusti 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Bobst Groups huvudkontor i Mex i kantonen Valais i sydvästra Schweiz. (Bild Bobst)

Schweiziska finansbolaget JBF Finance SA, som äger 53 procent av aktierna i globala maskinjätten Bobst Group och som till större delen ägs och kontrolleras av Bobst-VD:n Jean-Pascal Bobst och andra medlemmar i Bobst-familjen, annonserar i ett offentligt bud att man vill köpa upp alla publika aktier i företaget och omvandla Bobst till ett helt privat och icke börsnoterat företag.

JBF har meddelat att de avser att betala 78 schweizerfranc kontant för varje publik Bobst-aktie, vilket är cirka 22 procent över den senaste tidens genomsnittskurs.

Om JBF kan genomföra ett 100-procentigt övertagande av aktier och ägande i Bobst är intentionen sedan att avregistrera Bobst Group från den mäktiga schewiziska SIX Swiss Exchange-börsen och göra Bobst till ett helt privat företag, som ska fokusera på långsiktig och hållbar tillväxt.

”Detta erbjudande kommer att ge Bobst lämpliga förutsättningar att implementera en långsiktig strategi, att genomföra sin digitala transformation och att behålla sin starka schweiziska industriverksamhet”, skriver JBF i sin information om uppköpsbudet.

Enligt JBF ska Bobst även fortsättningsvis ledas av en styrelse bestående av familjemedlemmar och oberoende ledamöter. Bobst Group kommer enligt JBF att åtnjuta bästa möjliga förutsättningar för att omvandla verksamheten till en digitaliserad, uppkopplad och hållbar förpackningsförsörjningskedja. JBF uppger att man är engagerad i det långsiktiga Bobst-arvet från den femte generationen och att man ska upprätthålla den industriella basen i Schweiz.

Styrelsen för Bobst Group, representerad av kommittén för oberoende styrelseledamöter, har granskat JBF:s erbjudande och är övertygad om de affärsmässiga skälen för transaktionen och välkomnar möjligheten för Bobsts aktieägare att i dessa osäkra tider realisera sina investeringar och sälja sina aktier till överkurs.

JBF förväntar sig att hela processen med övertagandet av alla publika aktier i Bobat ska vara genomförd i början av november 2022.

Bobst, som grundades redan 1890, är en stor global aktör och känt för sin produktion av tryckpressar, stansar och konverteringsutrustning till kartong-, wellpapp och flexibelområdet, mm., mm. Koncernen omsatte 2021 ca 1,563 miljarder CHF (ca 17 miljarder kronor) och sysselsatte ca 5.809 personer. Bobst har sitt huvudkontor i orten Mex i kantonen Valais i sydvästra Schweiz.

Läs vidare

Spartips för wellpappindustrin och dess kunder

Wellpappindustrin kan spara material via en enkel åtgärd enligt brittisk konsult.
1673597177195x

Omni Polymers gillar att återvinna flexibla plastförpackningar

josef-nat

Välkomnar EU:s föreslagna PPWR-regler – med viss kritik

European Bioplastics välkomnar EU:s föreslagna s.k. PPWR-regler för förpackningar och bioplaster – men med viss kritik…
eu-regler-PN-utvald

Svensk Plaståtervinning fick pris som Årets Impact-bolag

På Dagens Industris Gasell-gala i Stockholms stadshus fick Svensk Plaståtervinning ta emot priset som Årets Impact-bolag.
plast-impact-utvald

Senaste nytt

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor

Affär på Drupa: Först i Norden med bjässe från MGI

Norska RK Grafisk stärker sina möjligheter till förädling med partiell lack och varmfoliering genom att investera i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Affären gjordes på Drupa och installationen blir den första i Norden.
jetvranish

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a