Bobsts hököga håller koll på den metalliserade filmen...

PUBLICERAD: 21 februari 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Bobst Hawkeye-system kan detektera metalliserad förpackningsfilm i realtid och vid full produktionshastighet.

Tyska Bobst, välkänt för sin produktion av tryckpressar, stansar och konverteringsutrustning till kartong-, wellpapp och flexibelområdet, har utvecklat inspektions- och detekteringssystemet Bobst Hawkeye, som möjliggör realtidskontroll av metalliserad förpackningsfilm.

Ett vanligt problem för producenter av tunna, metalliserade filmer, tillverkade i vakuumkammare och avsedda för flexibla förpackningslösningar, är bristande ytkvaliteter, som inte ger önskade optiska effekter samt uppkomsten av mikroskopiska små hål i filmen, vilket ger sämre barriäregenskaper.

Ett kontrollsystem, som i realtid upptäcker ”pinnhål” under metalliseringprocessen och samtidigt kontrollerar att filmen får jämn och korrekt metallbeläggning, har sålunda länge varit ett önskemål från tillverkarnas sida. Och nu menar Bobst att man med sitt Hawkeye-koncept har löst problemen.

Bobst skriver i ett pressmeddelande att med Bobst Hawkeye-konceptet kan filmproducenten upptäcka mikroskopiska ”pinnhål” i filmen och samtidigt kontrollera att metallbeläggningen får rätt tjocklek och att filmen får den önskade optiska densiteten (OD). Kontrollerna görs samtidigt inline och vid maximal produktionshastighet.

Hawkeye-konceptets OD-inspektion är baserad på Bobst tidigare lanserade kontrollsystem Registron, som eliminerar behovet av offline-kontroll av metalliseringskvaliteten. I Hawkeye-lösningen är dessutom inbyggt ett detekteringssystem, som omedelbart slår larm om det upptäcker ”kratrar” eller små ”pinnhål” i filmen. Systemet ger också operatören besked om exakta placeringen av de upptäckta defekterna, så att man kan göra korrigerande åtgärder för att eliminera problemen.

Bobst Hawkeye har en modulär design och ett användargränssnitt, som gör att utrustningen är lätt att använda och kalibrera. Systemet genererar också ett stort antal PDF-filer, som säkerställer fullständig kvalitetskontroll och möjliggör full spårbarhet i efterhand.

En animerad film, som visar hur Bobst Hawkeye-koncept fungerar, kan ses HÄR.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x