Bo Wallteg har ordet: Utan fakta har man bara en opinion

PUBLICERAD: 13 juni 2022
UPPDATERAD: 25 januari

”Little Great Dictator” av konstnären Joan Priego.|

Pandemin börjar släppa greppet och det är väl knappt de flesta av oss tänker på den, men det kan vara förrädiskt, smittan finns i bakgrunden. Trots det börjar vi återgå lite till det normala igen, eller kanske till det nya normala, för precis som innan pandemin lär det väl aldrig bli igen.

Det är numera möjligt att resa och att träffas, till exempel på mässor. Jag har sedan förra utgåvan av nord emballage besökt två mässor, Anuga Foodtec i Köln och Hispack i Barcelona.

Intressant att notera på bägge mässorna är att det inom förpackningsindustrin just nu bara verkar finnas en utvecklingstrend, och det är mot ökad hållbarhet. I var och varannan monter på bägge mässorna informerade man om att man hade hållbara lösningar och till större delen handlade det om att ersätta plast med fiberbaserat. I vissa fall skyltades det med ”No Plastic” och på fråga om vad det var om det inte var fiber så var det bioplast, som man väljer att inte kategorisera som plast. Har svårt att greppa det. Varför heter det då bioplast?

Naturligtvis är det bra att förpackningsindustrin jobbar med att hitta bättre, hållbara lösningar, sedan är det ju alltid en fråga om hur man definierar hållbarhet, men det jag upplever händer just nu är att mycket av annan utveckling stannat av. Vad händer till exempel med smarta och intelligenta lösningar som det talats mycket om de senaste åren men som man inte hör mycket om just nu? Faktum är att det var svårt på bägge mässorna att hitta utveckling som inte handlade om hållbarhet. Hur länge kommer detta att hålla i sig?

I vilket fall var det trevligt att kunna träffa folk personligen efter att ha suttit på webbmöte i flera år men för alla mässarrangörer finns det nog anledning att ha koll på läget. Känslan är att det fortfarande är många företag som inte låter sina anställda åka på annat än så kallat affärskritiska resor. Att glida runt på en mässa ett par dagar räknas ofta inte dit. Ett exempel är Anuga Foodtec dit det år 2018 kom runt 50 000 besökare. I år halverades besökarantalet. Är det det nya normala vi ser eller kommer det att ta sig? Interpack nästa år kan säkert bli en bra vägvisare internationellt.

Lisa Röstlund, journalist på Dagens Nyheter, har under en längre tid grävt djupt i, och publicerat artiklar om förhållandena kring den svenska skogen. Nu har arbetet också resulterat i en bok, Skoglandet – en granskning. I en intervju på TV4 sade hon att det råder en stor oenighet kring hur det står till med skogen.

Enligt skogsbolagen har vi aldrig haft så mycket skog som nu och det stämmer troligen, men många påpekar att artrikedomen i skogarna är hotad. Vi lär dessutom tillsammans med Finland, vara unika i hur vi arbetar med kalhyggen. Dessutom sägs experter som uttalar sig positivt om skogsbruket vara knutna på olika sätt till skogsbolagen. Hur det ligger till med det har jag ingen aning om, men så mycket står väl klart att vi använder skogsråvara inom fler och fler områden, som alternativ till existerande lösningar.

Vi befinner oss ju själva i en bransch där detta framgår med tydlighet. De flesta plastförpackningar ska, eller kan, nu göras av fiberbaserade material enligt industrin. Kommer skogen att räcka till allt, frågade sig Lisa Röstlund i intervjun. Jag har själv haft detta uppe på den här sidan flera gånger, fiberbaserat i all ära, men vi ska använda rätt material på rätt plats, inte ta fram lösningar där fiber är basmaterialet och där det sedan ändå behövs plast för att skapa en fungerande förpackning. Visst, vi minskar på förbrukningen av plast, ibland med kanske upp emot åttio, nittio procent, men vet vi egentligen om vi gör miljön en tjänst i dessa fall? Eller är det helt enkelt så att vi väljer att ge konsumenten, som inte har några fakta i ämnet, det hen vill ha i första hand? I så fall menar jag att varumärkesägarna är ute på en farlig väg, det är inte att ta ansvar i miljöfrågor.

Eländet i Ukraina och lidandet för befolkningen fortsätter och bidrar så klart till en lång rad brister. Allt beroende på en mans illvilja. På ett köpcentrum i Barcelona fanns en utställning med olika skulpturer. Bilden visar ett exempel, lite ekivokt, jag vet, men den heter ”Little Great Dictator” och ska naturligtvis symbolisera något helt annat, men i det här fallet är det svårt att inte koppla det till Putin. Konstnär är Joan Priego och priset var 2000 euro. Det är han inte värd, Putin alltså.

Avslutningsvis, glöm inte sända in bidrag till Packnorth Award. Varför inte visa att all utveckling inte behöver handla om hållbara lösningar

 

Han en skön sommar så rivstartar vi i augusti och ser fram emot Scanpack i början på oktober.

Senaste nytt

Nu startar Faller Packaging produktionen av läkemedelsförpackningar i danska Horsens

Under sensommaren i år kommer Faller Packaging att börja producera läkemedelsförpackningar i den nya fabriken i danska Horsens. Företaget förverkligar därmed ett projekt som redan aviserades i april 2023: byggandet av ytterligare en produktionsanläggning för Norden. Målet är att möta den ökande efterfrågan.
fallerx
Nu startar Faller Packaging produktionen av läkemedelsförpackningar i danska Horsens

Orapac tävlar i Packnorth Award 2025 med förpackning för slipmaskiner

Det finska företaget Oy Orapac ab var med i Packnorth Award förra året. Nu kommer man tillbaka i årets tävling med ett nytt bidrag i kategorin Industriförpackningar.
utvald
Orapac tävlar i Packnorth Award 2025 med förpackning för slipmaskiner

Europeisk plaståtervinning i ett kritiskt läge

Återvinning av plast ses ofta som en lösning i diskussionerna om materialen. Vi kan nog alla vara överens om att det återvinns för lite plast, kraftfulla insatser och investeringar behövs, men återvinningen är inte det enda som gäller inför framtiden. Dessutom ser det för ögonblicket ut som att återvinningskapaciteten i Europa faktiskt minskar. Företagen har stora problem med att hitta avsättning för materialen och klara ekonomin.
Återvinningx
Europeisk plaståtervinning i ett kritiskt läge

UPM Raflatac byter namn

Affärsområdet och rapporteringssegmentet UPM Raflatac byter namn till UPM Adhesive Materials från och med idag, den 12 juni.. Det nya namnet på rapporteringssegmentet kommer att användas från och med delårsrapporten för andra kvartalet 2025.
raf_tim-kirchen-appointment
UPM Raflatac byter namn

Läs vidare

Spartips för wellpappindustrin och dess kunder

Wellpappindustrin kan spara material via en enkel åtgärd enligt brittisk konsult.
1673597177195x
Spartips för wellpappindustrin och dess kunder

Omni Polymers gillar att återvinna flexibla plastförpackningar

josef-nat
Omni Polymers gillar att återvinna flexibla plastförpackningar

Välkomnar EU:s föreslagna PPWR-regler – med viss kritik

European Bioplastics välkomnar EU:s föreslagna s.k. PPWR-regler för förpackningar och bioplaster – men med viss kritik…
eu-regler-PN-utvald
Välkomnar EU:s föreslagna PPWR-regler – med viss kritik

Svensk Plaståtervinning fick pris som Årets Impact-bolag

På Dagens Industris Gasell-gala i Stockholms stadshus fick Svensk Plaståtervinning ta emot priset som Årets Impact-bolag.
plast-impact-utvald
Svensk Plaståtervinning fick pris som Årets Impact-bolag