Bioplastskandal i Italien – VD:n för Bio-on är satt i husarrest

PUBLICERAD: 1 november 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Bio-on har huvudsäte och produktionsenheter i Bologna, men även produktion på andra platser, bland annat i Mexiko. (Bild Bio-on)

VD:n för italienska bioplastföretaget Bio-on, med huvudsäte i Bologna, har placerats i husarrest, medan åklagarmyndigheten utreder alla turer och anklagelser om falsk redovisning och marknadsmanipulation, som cirkulerar i det som kallas ”Plastic Bubbles”-affären.

Att allt inte stått rätt till med bioplastföretaget Bio-on anades, när företaget redovisade en omsättning för första halvåret 2019, som var dramatiskt lägre än för första halvåret 2018.

Omsättningen på 6,1 miljoner euro första halvåret 2018 (ca 66 miljoner kronor) hade plötsligt sjunkit till mindre än en miljon euro (917.000 euro = knappt tio miljoner kr) för det här årets första sex månader.

Enligt företaget skulle en förklaring till den drastiskt försämrade omsättningen vara att Bio-on utsatts för en ”attack” av det USA-baserade fondkapitalbolaget OCM (Quintessential Capital Management). OCM ska enligt Bio-on ha ifrågasatt Bio-ons integritet samt dess teknik- och produktkvalitet, med resultatet att de flesta av Bio-ons kundkontakter upphört.

OCM ska också ha anklagat Bio-on för oegentligheter i bokföringen, vilket föranledde en italiensk åklagare att i juli månad i år starta en utredning om påstådd marknadsmanipulation och bokföringsbrott.

Den utredningen – ”Plastic Bubbles”-affären – har alltså nu fått den dramatiska utvecklingen att Bio-ons VD och tillika styrelseordförande placerats i husarrest och att en medgrundare samt bolagets chefsrevisor är utestängda från bolagets lokaler och inte får utöva sina arbeten. Ytterligare sex personer i Bio-ons ledning ska dessutom vara föremål för utredning.

Enligt nyhetsbyrån Reuters har åklagaren uppgett att 60 procent av företagets kapital, vilket innehas av grundarna, har tagits i besittning och åklagaren ska dessutom ha bett domstolen att byta ut toppcheferna i bolaget, för att säkerställa en fortsatt drift.

Enligt Reuters uppger den italienska skattepolisen att en stor del av de intäkter, som bokförts i företagets räkenskaper för åren 2015 till 2018, varit falska och att intäkter, som enligt böckerna genererats av två joint venture-projekt under 2018, i själva verket var resultatet av fiktiva transaktioner!

De dramatiska turerna kring Bio-on har nu även resulterat i att bolagets aktier har stoppats för handel på Milano-börsen. I samband med att OCM framförde sina anklagelser tidigare i år sjönk Bio-on-aktien kraftigt på börsen och tappade i värde med mer än 80 procent på bara några dagar. I dag uppskattas att bolagets marknadsvärde har sjunkit från över en miljard euro till mindre än 200 miljoner euro.

Bio-on producerar olika typer av miljövänliga och nedbrytbara bioplaster, bland annat PHA (polyhydroxialkanoater). Förutom i Italien har företaget produktion i bland annat Mexiko.
En stor del av företagets bioplaster används till förpackningar av kunder inom livsmedels- och kosmetikaindustrin. Bland viktiga kunder märks livsmedels- och konsumentvarukoncernen Unilever.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Efterfrågeökning kräver fabriksexpansion hos Modulpac

Modulpac i Ljungby växer och har nyligen fått flera nya projekt av varierande storlek, både från befintliga och nya kunder. Företaget tillverkare förslutningar till förpackningar. För att fortsätta utvecklas behsva ytterligare fabriksytor.
Modul

Albert Heijn i Holland först med förpackningar av PEF

PEF är ett bioplastmaterial som det pratats om länge. Nu har är det snart dags att kommersialisera materialet. Tidigt ute att använda det i en förpackning blir supermarketkedjan Albert Heijn.
avantium

New Yorks justitieminister stämmer PepsiCo för nedskräpning

New Yorks justitieminister lämnade för några veckor sedan in en stämningsansökan där hon anklagar PepsiCo för att ha skadat allmänheten och misslyckats med att varna konsumenter för miljö- och hälsohot från dess plastförpackningar av engångstyp.
pepsico1x

FunkyPack ska utveckla barriärlösningar för torrformade produkter

FunkyPack är ett nytt, svenskt projekt som ska utveckla smarta barriärlösningar till torrformade produkter. Tekniken att torrforma är etablerad men barriärer är fortsatt ett utvecklingsområde.
Kuddex