Bioplastsatsning på Scanpack med högintressanta seminarier

PUBLICERAD: 12 oktober 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Elna Hallgard berättade om hur livsmedelsproducenten Orkla Foods Sverige ser bioplast i livsmedelsförpackningar som en del av hållbar plastanvändning.|Mats Jeppsson är innovationschef på Emballator Packaging Innovation.|I nära anslutning till seminariescenen hade NBF sin monter, där flera av föreningens medlemsföretag visade upp sina bioplastprodukter.|Från organisationen European Bioplastics kom kommunikationschefen Oliver Buchholz som uppdaterade seminarieåhörarna om bioplastens status inom EU.

Scanpack 2022 gjordes en stor satsning på bioplast via Nordisk Bioplastförening (NBF), som varje mässdag höll ett antal intressanta lunchseminarier.

Seminarierna, som ägde rum på Pioneer-scenen i F-hallen på Svenska Mässan, genomfördes med hjälp av en rad prominenta experter som gav lägesrapporter och informerade om intressanta innovationer och trender på bioplastområdet.

Från organisationen European Bioplastics kom kommunikationschefen Oliver Buchholz som uppdaterade seminarieåhörarna om bioplastens status inom EU.

Bland de engagerade experterna kan speciellt nämnas Oliver Buchholz, som är kommunikationschef för den europeiska bioplastorganisationen EUBP (European Bioplastics). Uppdelat på två seminarier (onsdagen och torsdagen) gav Oliver Buchholz en initierad och viktig uppdatering om bioplastens status inom EU och EU-kommissionen under rubriken ”EU Policy Update: Regulatory Environment for Bioplastics in the Making”.

Nils Andersson, som är ansvarig för marknadskommunikation hos Helsingborgsföretaget Gaia Biomaterials, berättade om företagets biomaterial Biodolomer, som man utvecklat så att man nu även kan tillverka livsmedelstråg, som kan värmas i mikrovågsugn.

Från bioplastföretagen Bioextrax och Helian Polymers kom cheferna och medgrundarna Edvard Hall respektive Ruud Rouleaux som berättade entusiastisk om hur bioplastens sovande jätte PHA nu håller på att vakna!

Mats Jeppsson är innovationschef på Emballator Packaging Innovation.

Elna Hallgard från Orkla Foods Sverige informerade om hur den stora livsmedelsproducenten ser bioplast i livsmedelsförpackningar som en del av hållbar plastanvändning, och Mats Jeppsson, innovationschef på Emballator Packaging Innovation, berättade hur man tacklat utmaningen att använda biobaserade material i tunnväggiga förpackningar.

Bo Wallteg, chefredaktör för Packnews.com och nord emballage och tillika styrelsemedlem i NBF, gav sin syn på aktuella förpackningstrender och ställde frågan om bioplasten kan vara lösningen på plastfrågan, och från företaget Duni AB kom hållbarhetschefen Erik Lindroth och informerade om hur man inom Duni anser att fossilfritt är en viktig väg in i den cirkulära ekonomin.

I nära anslutning till seminariescenen hade NBF sin monter, där flera av föreningens medlemsföretag visade upp sina bioplastprodukter.

Från bioplastproducenten FKuR Kunststoff kom arbetande styrelsemedlemmen Patrick Zimmermann som höll ett initierat föredrag kring hur det behövs olika lösningar på olika marknader för att bioplasten ska komma in i den cirkulära ekonomin.

Förutom de intressanta lunchseminarierna på Pioneer-scenen, så hade NBF också en stor monter i nära anslutning till scenen, där man informerade om föreningen och dess syfte och verksamhet. I montern fanns också en omfångsrik exposé över bioplast- och biomaterialbaserade produkter, som tillverkas och marknadsförs av flera av föreningens medlemsföretag.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx

Förpackningsansvariga hos brittiska FMCG-företag vill bort från plast men det är inte lätt

En ny undersökning från förpackningsföretaget Aquapak av 100 brittiska förpackningschefer inom dagligvarubranschen visar att majoriteten (92 procent) planerar att helt sluta använda plast i sina konsumentförpackningar.
Pasta-packaging

Mondi utvecklar monomaterialförpackning i samarbete med Scan Sverige

Mondi har i samarbete med Scan Sverige skapat en polypropen (PP) baserad monomaterialförpackning, som är designad för återvinning.
MNDPR282ax