Bioplaster kontra kartong blir debattämne på Empack

PUBLICERAD: 29 september 2016
UPPDATERAD: 25 januari


På förpackningsmässan Empack, som arrangeras på Kistamässan den 5 och 6 oktober, kommer en hel del fokus att ligga på bioplaster och deras användning och framtid.
Nordisk Bioplastförening, som på kort tid har vuxit till att bli en av de största nationella bioplastföreningarna i Europa med idag 26 medlemsföretag, är med och arrangerar två seminariepunkter, där man kommer att informera och diskutera kring bioplaster.

Det ena seminariet har titeln ”Ska vi sikta på mer fiberbaserat och mindre plast eller är bioplast lösningen” och det andra heter ”Bioplaster – när, var och varför?”.

Bioplasterna är som bekant högaktuella för närvarande och ses av många som den rätta vägen att gå i framtiden som ett alternativ till traditionella, fossilbaserade plastmaterial.
Men ska vi kanske i stället försöka styra bort från alla typer av plast i förpackningar och gå mot andra biomaterial som till exempel kartong?

Den problematiken kommer att diskuteras på Scen 2 den 5 oktober mellan kl 15.30 och 16.15. Då möts nämligen Bengt Johansson från kartongtillverkaren Iggesund Paperboard och Alberto Castellanza från italienska bioplastföretaget Novamont i en debatt kring detta intressantas ämnesområde.
Nordisk Bioplastförening är medarrangör i programpunkten och diskussionen kommer att ledas av Bo Wallteg, chefredaktör för tidningen nord emballage och för Packnews.com.

Torsdagen den 6 oktober mellan klockan 11.30 och 12.15 blir det än mer bioplast på Scen 2. Då är det Nordisk Bioplastförening, som ensam håller i arrangemanget, som bland annat innebär att Jörgen Bergkvist från medlemsföretaget BioBag kortfattat berättar om bioplaster. I programpunkten medverkar även representanter från BioBag, Mondi och Gaia och ger aktuella exempel på hur bioplasterna används i dag.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432