Bioplastbolaget Braskem skakas av stor mutskandal

PUBLICERAD: 21 juni 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Marcelo Odebrecht

Brasiliansk federal polis har arresterat höga chefer vid flera stora industriföretag i landet. Bland de arresterade finns Marcelo Odebrecht, som är VD i Odebrecht SA och styrelseordförande i kemi- och polymerföretaget Braskem SA, som bland annat är en välrdens största tillverkare av bioplaster.
Arresteringarna uppges vara ett led i en pågående utredning rörande korruption och mutor vid det statliga olje- och energibolaget Petroleo Brasileiro SA, i dagligt tal känt som Petrobras.

Företaget Odebrecht SA äger 38,4 procent av Braskem SA och mer eller mindre kontrollerar Braskem, som är Syd- och Latinamerikas största petrokemiska bolag.

I ett uttalande säger talesmän för Braskem att den federala polisen nyligen genomförde en undersöknings- och arresteringsoperation i bolagets kontor i São Paulo. Arresteringen av ordföranden Marcelo Odebrecht ska ha motiverats av ett antal e-mail som utväxlats mellan Marcelo Odebrecht och förre Braskem-chefen Roberto Prisco Ramos. I e-mailen ska de två cheferna har diskuterat överpriser på kontrakt för oljeriggar.

”Den berörde e-mailförfattaren slutade på Braskem i december 2010 och var vid tiden för e-mailen redan placerad vid ett annat företag inom Odebrecht-organisationen”, påpekar Braskem, som också säger att ingenting av det som avhandlas i e-mailen har något att göra med Braskems verksamheter, men att man naturligtvis ska samarbeta fullt ut med polisen i utredningen.

Vid en presskonferens den 19 juni sade federala polisen och åklagare att det finns bevis för att företaget Odebrecht SA är ett av de företag, som har iscensatt ett kartellsystem inom Petrobas, och sysslat med bedrägliga budgivningsprocesser samt frigjort medel för att muta verkställande chefer. Enligt utredarna uppskattar man att Braskems huvudägare Odebrecht betalat ut motsvarande mer än 165 miljoner US dollar (ca 1,35 miljarder kronor) i mutor. 

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Efterfrågeökning kräver fabriksexpansion hos Modulpac

Modulpac i Ljungby växer och har nyligen fått flera nya projekt av varierande storlek, både från befintliga och nya kunder. Företaget tillverkare förslutningar till förpackningar. För att fortsätta utvecklas behsva ytterligare fabriksytor.
Modul

Albert Heijn i Holland först med förpackningar av PEF

PEF är ett bioplastmaterial som det pratats om länge. Nu har är det snart dags att kommersialisera materialet. Tidigt ute att använda det i en förpackning blir supermarketkedjan Albert Heijn.
avantium

New Yorks justitieminister stämmer PepsiCo för nedskräpning

New Yorks justitieminister lämnade för några veckor sedan in en stämningsansökan där hon anklagar PepsiCo för att ha skadat allmänheten och misslyckats med att varna konsumenter för miljö- och hälsohot från dess plastförpackningar av engångstyp.
pepsico1x

FunkyPack ska utveckla barriärlösningar för torrformade produkter

FunkyPack är ett nytt, svenskt projekt som ska utveckla smarta barriärlösningar till torrformade produkter. Tekniken att torrforma är etablerad men barriärer är fortsatt ett utvecklingsområde.
Kuddex