Bioplastbaserad barriär som skyddar förpackade livsmedel

PUBLICERAD: 14 januari 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Pappersbaserade förpackningar som kan beläggas med Skalax-barriären är exempelvis påsar med kryddor|chips och djurmat.|Beläggningen med Skalax-barriären sker på insidan av förpackningsmaterialet.

Vid sin anläggning i Kristinehamn har Göteborgsbolaget Seelution startat produktion av den förnyelsebara och bioplastbaserade förpackningsbarriären Skalax®.
Seelution och dotterbolaget EmuTec är specialister inom emulsionsteknologi, förnyelsebara barriärer och högfunktionella bestrykningar. Den nya förpackningsbarriären Skalax är tillverkad av biopolymer, som utvinns från avfallsprodukter från jordbruket.

”De vanligaste barriärer, som finns i dag, är petroleumprodukter, men vår barriär är helt förnyelsebar. Det finns en stor efterfrågan på marknaden, vi har startat produktion och projekterar nu för att bygga ut verksamheten ytterligare,” berättar Jerker Nilsson, VD Seelution.

Barriärerna kan användas i exempelvis kryddpåsar för att hålla ytterskiktet fettfritt. Dessutom stängs syret ute ur förpackningen och på så sätt förlängs livsmedlets hållbarhet.

Kunderna är främst papperstillverkare och konverterare, det vill säga tillverkare av det färdiga förpackningsmaterialet. Seelutions barriärer appliceras på kundens produkter med befintlig teknik; så kallad dispersionsbestrykning.

”Seelution grundades hösten 2016 av en grupp investerare i Göteborg med tidigare erfarenhet från cleantech och pappersindustrin. En produktportfölj med förnyelsebara barriärmaterial för livsmedelsförpackningar förvärvades och sedan sökte vi en lämplig anläggning för att sätta igång produktionen,” berättar Jerker Nilsson. 

I Kristinehamn, Värmland ca 25 mil km norr om Göteborg är det sedan länge fokus på pappersbranschen och där fanns företaget EmuTec. EmuTec tillverkade vaxemulsionsteknologi och produktionsanläggningen var också lämplig för Seelutions övriga produkter.

”De båda bolagen är verkligen en bra kombination och i slutet av förra året förvärvades således EmuTec av Seelution”, säger Jerker Nilsson.

N.B.: Tekniken bakom förpackningsbarriären Skalax utvecklades ursprungligen av innovationsföretaget Xylophane. Hösten 2016 förvärvade Seelution AB teknologin från Xylophane.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Stora Enso vill bygga vindpark norr om Gävle

Stora Enso har påbörjat tillståndsprocessen för en vindpark i Gävle kommun och har under hösten genomfört myndighetssamråd med Gävle kommun och Länsstyrelsen Gävleborg.
vindkraftx

Tack och farväl till Metsä Boards Tako bruk?

Det är lätt att tro att alla kartongbruk går som tåget, med tanke på att det finns en trend att omvandla alla plastförpackningar till pappersförpackningar. Så är inte fallet tydligen. Metsä Board meddelar nu att man planerar att stänga Tako, bruket som ligger mitt i Tammerfors, på grund av långvarig, dålig lönsamhet.
Tako mill

Ny förpackningsdesign för Ridderheims

Samtliga av Ridderheims produkter har fått ett nytt utseende som tagits fram av byrån Identity Works. I den nya designen har fokus legat på att förtydliga sortimentet för kunden genom bland annat färgkodning av produkterna. ”Fokus landade på att skapa en design som är högljudd och generös, med mycket färg, rörelse och med en skvätt av humor i tonaliteten”, säger Niklas Dahl på Identity Works till Cap&Design.
top

Panten på dryckesförpackningar höjs 2025

Under andra halvan av år 2025 höjs pantbeloppet på dryckesförpackningar av PET och aluminiun meddelar Returpack. Det blir en rejäl höjning, från en till två kronor på aluminiumburk och liten PET-flaska, och från två till tre kronor på stora PET-flaskor. Målet med panthöjningen är att stimulera till att panta ännu mera.
Vid frågor om bilden, mejla: erika.weiland@apeloga.se