Bioplastbaserad barriär som skyddar förpackade livsmedel

PUBLICERAD: 14 januari 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Pappersbaserade förpackningar som kan beläggas med Skalax-barriären är exempelvis påsar med kryddor|chips och djurmat.|Beläggningen med Skalax-barriären sker på insidan av förpackningsmaterialet.

Vid sin anläggning i Kristinehamn har Göteborgsbolaget Seelution startat produktion av den förnyelsebara och bioplastbaserade förpackningsbarriären Skalax®.
Seelution och dotterbolaget EmuTec är specialister inom emulsionsteknologi, förnyelsebara barriärer och högfunktionella bestrykningar. Den nya förpackningsbarriären Skalax är tillverkad av biopolymer, som utvinns från avfallsprodukter från jordbruket.

”De vanligaste barriärer, som finns i dag, är petroleumprodukter, men vår barriär är helt förnyelsebar. Det finns en stor efterfrågan på marknaden, vi har startat produktion och projekterar nu för att bygga ut verksamheten ytterligare,” berättar Jerker Nilsson, VD Seelution.

Barriärerna kan användas i exempelvis kryddpåsar för att hålla ytterskiktet fettfritt. Dessutom stängs syret ute ur förpackningen och på så sätt förlängs livsmedlets hållbarhet.

Kunderna är främst papperstillverkare och konverterare, det vill säga tillverkare av det färdiga förpackningsmaterialet. Seelutions barriärer appliceras på kundens produkter med befintlig teknik; så kallad dispersionsbestrykning.

”Seelution grundades hösten 2016 av en grupp investerare i Göteborg med tidigare erfarenhet från cleantech och pappersindustrin. En produktportfölj med förnyelsebara barriärmaterial för livsmedelsförpackningar förvärvades och sedan sökte vi en lämplig anläggning för att sätta igång produktionen,” berättar Jerker Nilsson. 

I Kristinehamn, Värmland ca 25 mil km norr om Göteborg är det sedan länge fokus på pappersbranschen och där fanns företaget EmuTec. EmuTec tillverkade vaxemulsionsteknologi och produktionsanläggningen var också lämplig för Seelutions övriga produkter.

”De båda bolagen är verkligen en bra kombination och i slutet av förra året förvärvades således EmuTec av Seelution”, säger Jerker Nilsson.

N.B.: Tekniken bakom förpackningsbarriären Skalax utvecklades ursprungligen av innovationsföretaget Xylophane. Hösten 2016 förvärvade Seelution AB teknologin från Xylophane.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Spendrups satsar på sträckfilm med trettio procent PCR

Spendrups har i samarbete med Trioworld, gått över till trettio procent konsumentåtervunnen plast i all sträck- och krympfilm som används runt pallar och dryckestråg för att säkerställa laststabilitet och transportsäkerhet.
mynewsdesk-spendrupsx

Johan Nellbeck lämnar Holmen Iggesund i samband med omorganisation

Holmens styrelse har idag beslutat att samla koncernens kartong- och pappersverksamhet i ett nytt samlat affärsområde, Holmen Kartong & Papper. I samband med detta kommer Holmen Iggesunds vd, Johan Nellbeck, att lämna företaget.
igge-johan2-utvaldx

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x

Nordvalls Etikett ingår partnerskap med utländska producenter

Nordvalls Etikett AB har slutit ett samarbetsavtal med holländska Geostick och franska Stratus Packaging. Bakgrunden till samarbetet är att bibehålla och stärka gemensamma marknadsandelar på en kraftigt konkurrensutsatt marknad.
Vid frågor om bilden, skriv till: christian.andersson@apeloga.se