Bioplast av langusterskal blir film till brittiska förpackningar

PUBLICERAD: 12 juni 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Skal och skalrester från langustrar utgör råvaran till den komposterbara bioplastfilm, som utvecklats av skotska Cuan Tec. (Bild Dreamstime)

Brittiska detaljhandelskedjan Waitrose planerar att börja använda en bioplastfilm, tillverkad av langusterskal, till sina förpackningar med färsk och rökt fisk.

Bioplastfilmen är utvecklad av skotska CuanTec, med tillverkningsenheter i Motherwell och Oban, och råmaterialet är skal- och skalrester från langustrar, som processats av en fisk- och skaldjursindustri. Av langusterskalen kan man tillverka en naturlig biopolymer, som i sin tur kan omvandlas till en flexibel film. Bioplastmaterialet är komposterbart såväl i industriella anläggningar som i hemmakomposter.

”Den här tekniken representerar ett perfekta cirkulärt system, där vi skyddar ett livsmedel, omvandlar en avfallsprodukt till något värdefullt och minskar användandet av fossil engångsplast”, säger Cait Murray-Green, VD för CuanTec.

Det nya förpackningsmaterialet är ännu inte fullt utvecklat, men Waitrose hoppas att bioplastfilmen ska kunna börja användas inom 12 till 18 månader som alternativt förpackningsmaterial till flera av företagets fiskprodukter, inklusive rökt lax.

”Även om det här nya förpackningsmaterialet ännu inte är fullt utvecklat är dess potential oerhört spännande.
Att hitta ett plastalternativ, som inte går till deponi, är mycket viktigt för att vi ska nå vårt mål att se till att alla förpackningar till våra egna varumärken är helt återvinningsbara, återanvändbara eller komposterbara före år 2023”, säger Waitroses förpackningschef Karen Graley.

Enligt Cuan Tecs hemsida är företaget först med att ha utvecklat en process som med biologisk fermentering extraherar kitin ur langusternas skal. Processen använder sig av ofarliga bakterier och är utan skadliga kemikalier. Andra fördelar är att bioplastprodukten får antimikrobiella egenskaper och ger en glasklar film utan den gula skiftning, som annars associeras med kitosanbaserade bioplastprodukter.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax