Biobaserade etikettfilmer från Avery Dennison

PUBLICERAD: 14 oktober 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Avery Dennisons biobaserade polyetenfilm för etiketter innehåller mer än 80 procent förnyelsebart material.

Etikettspecialisten Avery Dennison har utvecklat biobaserade polyetenfilmer för etiketter. Filmerna innehåller mer än 80 procent förnyelsebart material.
Filmerna, som lanserades på Labelexpo Europe 2015 i Bryssel, finns i två versioner och de ger enligt tillverkaren varumärkesägare en möjlighet att uppfylla sina mål att använda förnyelsebara material i förpackningar samtidigt som man får funktionalitet och prestanda i paritet med en konventionella polyetenetikett.

”Med dessa biobaserade PE-etikettfilmer kan vi stödja konverterare, som vill uppfylla varumärkesägarnas önskan om förpacknngar från förnyelsebara källor”, säger Xander van der Vlies, hållbarhetschef på Avery Dennison Materials Group Europe.

De nya biobaserade etikettfilmerna finns i två versioner: en vit och en transparent. Det biobaserade polymermaterialet i filmerna är tillverkat av certifierat Bonsucro-socker från sockerrör och enligt Avery Dennison är plastmaterialet vad gäller kvalitet och egenskaper jämförbart med standard PE85-polymer.

Avery Dennison skriver i ett pressmeddelande att med lämpliga förberedelser kan de biobaserade PE-filmerna användas i befintlig utrustning utan behov av nyinvesteringar. Företaget skriver att beroende på det nya etikettmaterialets uppbyggnad rekommenderar man extra skarpa och oskadade stansverktyg för att uppnå optimal prestanda vid tryckning och konvertering.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x