BillerudKorsnäs uppmuntrar unga tjejers teknikintresse

PUBLICERAD: 22 januari 2018
UPPDATERAD: 25 januari

”Ingenjörsyrket är traditionellt mansdominerat – det vill vi ändra på”

För andra året i rad är BillerudKorsnäs huvudsponsor till Womengineers ”Introduce a Girl to Engineering day” (IGEday), där tjejer mellan 12-19 år får prova på ingenjörsyrket för en dag. 
Den 23 mars välkomnas sålunda 115 teknikintresserade tjejer till BillerudKorsnäs huvudkontor i Solna eller till någon av de fem produktionsanläggningarna runt om i Sverige; Frövi/Rockhammar, Gruvön, Gävle, Karlsborg eller Skärblacka. På plats får de träffa ingenjörer i förpackningsindustrin och se hur de arbetar samt delta i olika aktiviteter och workshops, som belyser vad teknik och ingenjörskap kan vara.

På frågan om man kan tänka sig en framtid som ingenjör är vanliga svar bland yngre tjejer att de knappt vet vad en ingenjör är, att det verkar som ett ensamt arbete eller att man inte tror sig vara tillräckligt bra på matematik. Tillsammans med det faktum att andelen kvinnor på tekniska utbildningar nu sjunker från redan låga 25 – 30 procent, gör att BillerudKorsnäs ser det som angeläget att fortsätta sitt sponsorskap av IGEday och därigenom hjälpa till att avmystifiera yrket och visa spännvidden av yrkesroller inom industrin.

”Industrin och ingenjörsyrket är traditionellt mansdominerat, vilket vill vi se till att ändra. Branschen har helt enkelt inte råd att så många, som skulle kunna bli den nya generationens ingenjörer, faller bort, antingen för att de inte tror att de kan eller för att de har en felaktig bild av yrket. Vårt fokus är att öka såväl andelen kvinnliga medarbetare som andelen kvinnliga chefer på BillerudKorsnäs och där är IGEday en grundläggande komponent i vår ambition”, säger Paulina Ekvall, personaldirektör på BillerudKorsnäs.

Fakta om BillerudKorsnäs IGEday den 23 mars 2018:
Ansökningstid: 22 januari – 2 mars
Ålderskrav: 12-19 år
Mer information och anmälan: www.igeday.com

Om IGEday
Introduce a Girl to Engineering day (IGEday) är ett initiativ av organisationen Womengineer, som arbetar för att öka intresset för teknik och ingenjörskap bland unga tjejer samt öka andelen kvinnor på ingenjörsutbildningarna. IGEday har arrangerats årligen sedan 2014. 2017 deltog 50 företag och 1446 tjejer.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Thorbjörn Sagerström på DS Smith Norden ser en positiv trend för industrin

Vi kontaktade Thorbjörn Sagerström, vd på DS Smith i Norden och dessutom ordförande i Grafiska Föreningen, för att få hans synpunkt på läget för wellpapp- och kartongbranschen och för hans eget företag.
DSsmith1-1024x683-1x

Ny undersökning visar att svenskar är splittrade kring plastpåseskatten

Åsikterna om att plastpåseskatten försvinner är minst sagt splittrade, och över hälften av alla svenskar tycker det är viktigt att användningen av plastpåsar fortsätter att minska. Det visar en ny Novusundersökning som Håll Sverige Rent låtit göra.
dreamstime_7756854x

Tidningen Packnews fyller 90 år!

I år fyller tidningen Packnews 90 år. En anmärkningsvärd ålder på en branschtidning, men en ålder som inte på något sätt avspeglas i kvaliten, tidningen är starkare och fräschare än någonsin. Här ger tidningens chefredaktör, Bo Wallteg, en kort bakgrund till de nittio åren.
Packnews-1_24-mailchimp-header-2

Transparent förpackning ger enklare återvinning

Som ett led i arbetet med att minska klimatavtrycket har isoleringproducenten Rockwool förändrat förpackningarna. Något som ökar återvinningsmöjligheterna med 85  procent enligt företaget.
ROCKWOOL förpackning