BillerudKorsnäs stänger Tervasaaris pappersmaskin

PUBLICERAD: 15 oktober 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Pappersmaskinen i Tervasaari är en av de största i sitt slag – men trots det olönsam.
|”Stängningen av produktionen i Tervasaari är ett första steg i renodlingen av vår produktionsstruktur”

BillerudKorsnäs skriver i ett pressmeddelande att man har beslutat om en renodling av produktionsstrukturen innebärande en stängning av pappersmaskinen i Tervasaari i Finland senast under tredje kvartalet 2016. Därmed avvecklas företagets verksamhet på orten
Beslutet har fattats mot bakgrund av bristande lönsamhet och görs efter det att fackliga förhandlingarna har slutförts.

Inom BillerudKorsnäs affärsområde Packaging Paper erbjuds ett brett sortiment av förpackningspapper och förpackningslösningar, bland annat för livsmedelsförpackningar, medicinska förpackningar och för förpackning av byggmaterial. Under affärsområdets strategi Selective Growth genomför BillerudKorsnäs åtgärder för att växa inom attraktiva delar av förpackningspappersområdet och för att renodla produktionsstrukturen.

BillerudKorsnäs verksamhet i Tervasaari utgörs av en pappersmaskin med kapacitet om 100.000 ton per år av maskinglättat papper, s.k. MG-papper. Produktionen är inte integrerad i en pappersmassaproduktion, vilket ger en ofördelaktig kostnadsposition, trots att maskinen i sig är en av de större i sitt slag.

Enligt beslutet kommer produktionen vid maskinen i Tervasaari att upphöra senast under tredje kvartalet 2016.
BillerudKorsnäs inledde under augusti i år ett förprojekt, som bland annat omfattar möjligheten att flytta maskinen från Tervasaari till Skärblacka i Sverige. Skärblacka är integrerat till pappersmassa och med Tervasaari-maskinen flyttad skulle Skärblacka befästa sin position som en av världens mest effektiva produktionsenheter för vitt MG-papper. Denna utredning pågår och kommer slutföras under första halvåret 2016.

”En stängning av produktionen i Tervasaari är ett första steg i renodlingen av vår produktionsstruktur. Just nu bedrivs ett intensivt arbete i form av förprojekt, som kommer ge oss ytterligare inriktning för vår struktur. Maskinen i Tervasaari är en av de största i sitt slag och vår personal har gjort ett storartat arbete att genom nytänkande och engagemang förbättra lönsamheten, men tyvärr har detta på grund av externa faktorer inte varit tillräckligt”, säger Christer Simrén, COO och vice VD, BillerudKorsnäs.

BillerudKorsnäs skriver att stängningen i Tervasaari ger upphov till omstruktureringskostnader om cirka 100 miljoner kronor. Dessa kommer redovisas i Q3 2015 inom resultatenhet ”Övriga enheter”.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x