BillerudKorsnäs stänger Tervasaaris pappersmaskin

PUBLICERAD: 15 oktober 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Pappersmaskinen i Tervasaari är en av de största i sitt slag – men trots det olönsam.
|”Stängningen av produktionen i Tervasaari är ett första steg i renodlingen av vår produktionsstruktur”

BillerudKorsnäs skriver i ett pressmeddelande att man har beslutat om en renodling av produktionsstrukturen innebärande en stängning av pappersmaskinen i Tervasaari i Finland senast under tredje kvartalet 2016. Därmed avvecklas företagets verksamhet på orten
Beslutet har fattats mot bakgrund av bristande lönsamhet och görs efter det att fackliga förhandlingarna har slutförts.

Inom BillerudKorsnäs affärsområde Packaging Paper erbjuds ett brett sortiment av förpackningspapper och förpackningslösningar, bland annat för livsmedelsförpackningar, medicinska förpackningar och för förpackning av byggmaterial. Under affärsområdets strategi Selective Growth genomför BillerudKorsnäs åtgärder för att växa inom attraktiva delar av förpackningspappersområdet och för att renodla produktionsstrukturen.

BillerudKorsnäs verksamhet i Tervasaari utgörs av en pappersmaskin med kapacitet om 100.000 ton per år av maskinglättat papper, s.k. MG-papper. Produktionen är inte integrerad i en pappersmassaproduktion, vilket ger en ofördelaktig kostnadsposition, trots att maskinen i sig är en av de större i sitt slag.

Enligt beslutet kommer produktionen vid maskinen i Tervasaari att upphöra senast under tredje kvartalet 2016.
BillerudKorsnäs inledde under augusti i år ett förprojekt, som bland annat omfattar möjligheten att flytta maskinen från Tervasaari till Skärblacka i Sverige. Skärblacka är integrerat till pappersmassa och med Tervasaari-maskinen flyttad skulle Skärblacka befästa sin position som en av världens mest effektiva produktionsenheter för vitt MG-papper. Denna utredning pågår och kommer slutföras under första halvåret 2016.

”En stängning av produktionen i Tervasaari är ett första steg i renodlingen av vår produktionsstruktur. Just nu bedrivs ett intensivt arbete i form av förprojekt, som kommer ge oss ytterligare inriktning för vår struktur. Maskinen i Tervasaari är en av de största i sitt slag och vår personal har gjort ett storartat arbete att genom nytänkande och engagemang förbättra lönsamheten, men tyvärr har detta på grund av externa faktorer inte varit tillräckligt”, säger Christer Simrén, COO och vice VD, BillerudKorsnäs.

BillerudKorsnäs skriver att stängningen i Tervasaari ger upphov till omstruktureringskostnader om cirka 100 miljoner kronor. Dessa kommer redovisas i Q3 2015 inom resultatenhet ”Övriga enheter”.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax