BillerudKorsnäs ska utveckla tandkrämstuber av ”papper”

PUBLICERAD: 17 maj 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Tuber för exempelvis tandkräm och hudvårdsprodukter kan tillverkas i BillerudKorsnäs träfiberbaserade ”pappersmaterial” FibreForm®. (Bild pressbild)

BillerudKorsnäs lanserar ett samarbete med industriföretaget Aisa, som öppnar för helt nya möjligheter att tillverka tuber för hygienprodukter i BillerudKorsnäs träfiberbaserade ”pappersmaterial” FibreForm®. Tuberna skulle kunna ersätta konventionella tuber i plast.

BillerudKorsnäs skriver i ett pressmeddelande att med företagets FibreForm®-material kan i princip hela tuben tillverkas av hundra procent nyfiber.

Träfiberbaserade FibreForm® är ett unikt material, som är böjbart, vilket innebär att en tub i materialet behåller sin form, när man klämmer eller pressar på den.

”Vi kommer aldrig att kompromissa med användarupplevelsen. FibreForm® är ett enastående material och samarbetet med Aisa har resulterat i ännu en applikation, där vi kan stötta varumärkesägare på deras resa mot mer hållbara förpackningar”, säger Lovisa Westergren, Sales Director FibreForm® på BillerudKorsnäs.

BillerudKorsnäs skriver att man under de senaste åren har sett en ökande efterfrågan på fiberbaserade förpackningslösningar, inklusive tubapplikationer. Den nu aktuella lösningen, som utvecklats tillsammans med Aisa, utnyttjar fullt ut de unika egenskaperna hos Fibreform® och möter förväntningarna hos varumärkesägarna att minska plastanvändningen utan att tumma på kvalitet och funktionalitet.

Tuber av FibreForm® kan användas i olika segment som till exempel i förpackningar för tandkräm och kosmetika. FibreForm® är förnybar, biologiskt nedbrytbar och kräver mindre energi vid konvertering än plast.

Enligt BillerudKorsnäs är en av de stora fördelarna med en ”papperstub” av FibreForm® den smidiga tillverkningsprocessen. Det är möjligt att direkt byta ut nuvarande material mot FibreForm® i Aisas produktionsanläggningar utan att behöva göra några ombyggnationer av konverteringsmaskinerna.

”Genom FibreForm® kan våra kunder nu erbjuda en helt ny förpackningslösning till marknaden. Tack vare FibreForm® kan Aisa nu ersätta upp till 70 procent av plasten i det som kallas för själva axeln på tuben och tillsammans med själva tuben, som är av över 85 procent papper, bidrar den här hybridaxeln till en förpackning, som nu till mer än 80 procent består av papper”, säger Joachim Sander, Director Marketing & Sales på AISA Automation Industrielle SA.

Läs vidare

Spartips för wellpappindustrin och dess kunder

Wellpappindustrin kan spara material via en enkel åtgärd enligt brittisk konsult.
1673597177195x

Omni Polymers gillar att återvinna flexibla plastförpackningar

Nystartade Omni Polymers specialiserar sig på ett komplicerat segment inom plaståtervinningen, flexibla förpackningar från svenska hushåll. Som det ser ut...
josef-nat

Välkomnar EU:s föreslagna PPWR-regler – med viss kritik

European Bioplastics välkomnar EU:s föreslagna s.k. PPWR-regler för förpackningar och bioplaster – men med viss kritik…
eu-regler-PN-utvald

Svensk Plaståtervinning fick pris som Årets Impact-bolag

På Dagens Industris Gasell-gala i Stockholms stadshus fick Svensk Plaståtervinning ta emot priset som Årets Impact-bolag.
plast-impact-utvald

Senaste nytt

Oroliga tider skrämmer inte FrontPac

FrontPac räds inte de svåra tiderna. Ett bra bevis är investeringen i en ny offsetpress från KBA.
Jesper och Martin

Grönt ljus för att göra gröna salladsskålar ännu grönare

Picadeli känner att deras salladskoncept blir ännu grönare via appen Bower. Nu finns möjlighet att panta 20 miljoner skålar årligen.
bower_phone

Packnews i ny kostym efter samgående med AGI Media

Packnews har bytt kostym efter mer än 15 år som nyhetsförmedlare till förpackningsindustrins värdekedja. Nu blir vi ännu bättre!
Kostym

Plastpåseskatten blev en kul sak men är på allvar

När TV-programmet Svenska Nyheter hade nypremiär häromdagen fick den märkliga plastpåseskatten mycket utrymme.
messiah