BillerudKorsnäs och Tetra Pak inleder förpackningssamarbete

PUBLICERAD: 24 februari 2021
UPPDATERAD: 25 januari

”Enda sättet att lösa de stora hållbarhetsutmaningarna är att göra det tillsammans”, säger Malin Ljung Eiborn, BillerudKorsnäs. (Bild BillerudKorsnäs)|”Vi vill ha en förpackning som till hundra procent kommer från förnybara resurser”,  säger Eva Gustavsson, Tetra Pak.

BillerudKorsnäs och Tetra Pak har inlett ett samarbete för att ta fram en förpackning som till hundra procent kommer från förnybara resurser. Idag ligger återvinningsbarheten på ca 70 procent. Nya innovationer för att öka förpackningarnas hållbarhet är sedan länge högst upp på agendan för båda företagen.

”Vår mission är att utmana konventionella förpackningar för en hållbar framtid. 70 procent förnybart material är en bra start, men det enda sättet att lösa de stora hållbarhetsutmaningarna, som vi står inför, är att göra det tillsammans”, säger Malin Ljung Eiborn, EVP Sustainability & Public Affairs på BillerudKorsnäs.

Den samarbetsbaserade innovationsmodellen består av ett antal definierade projekt, där experter från de två företagen arbetar tillsammans. BillerudKorsnäs deltar också i samarbeten kring Treesearch, en svensk samverkansplattform för grundforskning, kunskapsspridning och kompetensuppbyggnad inom området nya material och specialkemikalier från skogsråvara. Samarbetet involverar akademi, industri, privata stiftelser och den svenska regeringen bland andra, och syftet är att omvandla banbrytande grundforskning till högteknologiska innovationer för att möta klimatutmaningen.

”Vi vill ha en förpackning som till hundra procent kommer från förnybara resurser”,  säger Eva Gustavsson, Tetra Pak.

”Treesearch är viktigt, eftersom vi kan få avancerad forskning om nya material och nya tillämpningsområden, men också för att vi får möjlighet att bygga upp kompetens i och med att fler kunniga personer kommer in i branschen, som kan utveckla mer innovativa produkter i framtiden”, säger Malin Ljung Eiborn.

BillerudKorsnäs och Tetra Pak arbetar nu tillsammans långsiktigt för att ta fram en förpackning som till hundra procent kommer från förnybara resurser.

”Vi vill ha en förpackning som till hundra procent kommer från förnybara resurser. Vi behöver flera nya innovationer för att hitta nya material, som kan skapa en bra barriär. Vi måste agera tillsammans för att förändra branschen. Det finns så många utmaningar och ett stort behov nya lösningar”,  säger Eva Gustavsson, Vice President Material & Package på Tetra Pak.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1974

Tidningen Packnews (tidigare nord emballage) fyller i år 90 år. Kanske är det världens äldsta förpackningstidning. Redaktionen har sedan ett par år bläddrat i tidningar från åren som gått och publicerat lite smått och gott och vi kommer att publicera en del av detta här.
Lättx

Metsä Board moderniserar Simpele kartongbruk

Metsä Board har fattat ett investeringsbeslut att förnya falskartongmaskinen i Simpele i Finland, vilket kommer att förbättra kvaliteten på falskartong och öka produktionseffektiviteten.
Metsä Board Simpele_winterx

Sexton förädlingsmöjligheter i en maskin

Scodix utvecklar sin dekoreringsteknik och kan nu erbjuda sexton olika dekoreringsalternativ i en och samma maskin. På Drupa kan man ta del av tekniken i företagets monter.
scodixx

Ny monofilm av PE för frysförpackningar

Bonduelle, ExxonMobil och Constantia Drukpol har tillsammans utvecklat en monofilm av polyeten som klarar de tuffa kraven på frysförpackningar.
Bonduelle-achieves-6-years-with-no-lost-time-incidents-with-Alchemy