BillerudKorsnäs koncernchef:  ”Nu är vi på rätt spår igen!”

PUBLICERAD: 8 augusti 2016
UPPDATERAD: 25 januari

”Efter ett par bekymmersamma kvartal är vi nu på rätt spår igen och produktionen löper på enligt plan”

”Efter ett par bekymmersamma kvartal är vi nu på rätt spår igen och produktionen löper på enligt plan”. Det säger BillerudKorsnäs VD och koncernchef Per Lindberg i sin kommentar till bolagets bokslut för årets andra kvartal.

Kvartalsresultatet visar att nettoomsättningen för jämförbara enheter ökade med två procent, jämfört med andra kvartalet föregående år och på årsbasis uppvisar nettoomsättningen en liten ökning med en procent. Justerat EBITDA för jämförbara enheter ökade med tre procent jämfört med första halvåret föregående år, trots att kostnaderna för periodiska underhållsstopp var cirka 74 miljoner kronor högre i år.

”Andra kvartalets resultat ligger i linje med våra förväntningar. Under kvartalet beslutade vi oss för att gå vidare med investeringen i Skärblacka. Investeringen kommer att möjliggöra ytterligare tillväxt i attraktiva marknadssegment, och samtidigt strömlinjeforma produktionsstrukturen i företaget. Investeringsprogrammet kommer att göra fabriken i Skärblacka till ett världsledande centrum för tillverkning av maskinglättat kraftpapper, MG-papper, och skapa en konkurrenskraftig plattform för att genomföra den selektiva tillväxtstrategin för affärsområdet Packaging Paper”, skriver Per Lindberg i sin kommentar.

Av kvartalsrapporten framgår att inom affärsområdet Packaging Paper har marknaderna för brunt och vitt säckpapper upplevt en säsongsrelaterad ökning. Massapriset var lägre jämfört med andra kvartalet föregående år. De återstående segmenten inom Packaging Paper hade en stabil marknadsutveckling utan några ändringar i de lokala priserna.

Consumer Board hade en lägre försäljningsvolym än för första halvåret föregående år som en följd av produktionsproblemen under fjärde kvartalet förra året och föregående kvartal. Nu är man dock på banan igen och BillerudKorsnäs förväntar sig att uppnå sina tillväxtmål inom konsumentkartongsektorn under andra halvåret.
Affärsområdet Corrugated Solutions fortsätter sin starka utveckling, trots att marknaderna inte utvecklades som man förväntade sig under kvartalet: liner utvecklades bättre och fluting något sämre än förväntat.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x