BillerudKorsnäs investerar stort inom Packaging Paper

PUBLICERAD: 7 juni 2016
UPPDATERAD: 25 januari

MG-pappersmaskinenen i finska Tervasaari är en av de största i världen. Nu ska den flyttas till svenska Skärblacka.

Styrelsen för BillerudKorsnäs har idag beslutat om ett investeringsprogram om 1,280 miljarder kronor för att förstärka företagets ledande position inom kraftpapper för förpackningsändamål. Investeringen kommer att möjliggöra tillväxt i attraktiva marknadssegment samtidigt som den effektiviserar produktionsstrukturen i företaget.
Investeringsprogrammet kommer att utveckla produktionsanläggningen i Skärblacka till ett världsledande centrum för tillverkning av maskinglättat kraftpapper, MG-papper

Investeringsprogrammet inkluderar flyttning av BillerudKorsnäs MG-pappersmaskin i finska Tervasaari till Skärblacka och investeringar i ytbehandlingskapacitet på befintlig pappersmaskin 7 i Skärblacka. Tervasaari-maskinen är en av de största MG-pappersmaskinerna i världen. I Skärblacka kommer den att integreras helt med massaproduktionen, vilket kommer att ge den en mycket konkurrenskraftig position på marknaden för vitt MG-papper. 

Ytbehandlingskapaciteten på Skärblacka PM7 möjliggör ytterligare funktionalitet för tillämpningar inom livsmedelsförpackningar, medicinska förpackningar och release liner.

”Förpackningslösningar baserade på förnybara råvaror är en del av lösningen på några av de utmaningar vi möter i dagens samhälle. För att bidra till den hållbara framtid vi tror på, måste vi ständigt utveckla oss själva och våra tillgångar. Denna investering ger oss en produktionsplattform för fortsatt tillväxt och ökad effektivitet inom vårt affärsområde Packaging Paper”, säger Per Lindberg, VD och koncernchef för BillerudKorsnäs.

Investeringarna kommer att genomföras mellan 2016 och början av 2018, och driftsstart för den flyttade maskinen och den ombyggda PM7 väntas bli under fjärde kvartalet 2017 till första kvartalet 2018. 

BillerudKorsnäs underliggande investeringar uppgår till cirka 1,3 miljarder kronor per år. Med det beslut som nu meddelats förväntas de totala investeringarna öka till cirka 1,420 miljarder kronor år 2016 och cirka 1,9 miljarder kronor under både 2017 och 2018.

Mer än 40 nya arbetstillfällen kommer att skapas i Skärblacka genom investeringarna. Dessutom finns en betydande positiv effekt på sysselsättningen under genomförandefasen bland leverantörer och entreprenörer.

Som tidigare meddelats arbetar BillerudKorsnäs också med en utredning runt en potentiell investering i en ny kartongmaskin vid anläggningen i Gruvön, vilket skulle möjliggöra ytterligare volymtillväxt inom affärsområdet Consumer Board. Inget beslut har fattats runt denna potentiella investering än. Utredningen är för närvarande i en intensiv fas, och beräknas vara slutförd mot slutet av 2016.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x