BillerudKorsnäs investerar 5,7 miljarder i ny kartongmaskin

PUBLICERAD: 12 december 2016
UPPDATERAD: 25 januari

BillerudKorsnäs produktionsanläggning i Gruvön|sedd från luften.

Styrelsen för BillerudKorsnäs har beslutat att genomföra den största framtidssatsningen i bolagets historia och en av de största i Sverige de senaste åren – investeringen i en ny kartongmaskin vid produktionsanläggningen i Gruvön. Satsningen görs mot bakgrund av den ökande efterfrågan på hållbara förpackningslösningar för mat och dryck runt om i världen.

Den nu beslutade investeringen om 5,7 miljarder kronor innebär att en ny kartongmaskin byggs vid anläggningen i Gruvön samt att ombyggnationer görs i existerande massabruk.

Kartongmaskinen får en kapacitet om 550.000 ton kartong årligen och blir därmed en av de största i världen i sitt slag. Maskinen kommer att producera vätskekartong, förpackningskartong, food service board och liner. Investeringsprojektet startar omgående och produktionen beräknas starta under första kvartalet 2019.

”Detta är ett historiskt beslut för BillerudKorsnäs. Den stabila marknadstillväxten för vätskekartong och annan förpackningskartong, tillsammans med vår världsunika spetskompetens inom området, gör oss perfekt positionerade för att tillfredsställa den globala efterfrågan på denna marknad. När vi utvärderat olika alternativ har tillgången till förnyelsebar råvara från hållbart brukade skogar i Norden vägt mycket tungt”, säger Per Lindberg, BillerudKorsnäs VD och koncernchef.

BillerudKorsnäs skriver i ett pressmeddelande att efterfrågan på hållbara lösningar växer över hela världen, när fler och fler aktörer som varumärkesägare, livsmedelshandel och konsumenter gör medvetna val. Då nuvarande produktionskapacitet vid BillerudKorsnäs anläggningar på sikt inte räcker till, för att tillfredsställa den framtida efterfrågan, har möjligheten till ny kartongproduktion vid Gruvön studerats ingående sedan 2015.

Förutom tillväxten inom vätske- och annan förpackningskartong innebär styrelsens beslut en renodling av produktionsstrukturen inom koncernen. Nuvarande pappersproduktion i Gruvön kommer successivt att flyttas till andra anläggningar inom koncernen i och med uppstartsperioden för den nya kartongmaskinen, med ambitionen att erbjuda kunderna fullgoda alternativ. Gruvöns produktion av kvalitetsledande fluting kommer inte att beröras av investeringen.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Rör vid flaskan och etiketten lyser upp

Coca-Cola har lanserat en speciell förpacknings med "Thor"-tema i begränsad upplaga i Brasilien. Den är försedd med OLED-teknik (Organic LED) från tyska Inuru. Tryckt elektronik har varit ett diskussionsämne i rätt många år inom förpacknings- och etikettindustrin, men det riktiga genombrottet har låtit vänta på sig. Möjligen är det Inuru som kommer att stå för det.
Thors

UPM Raflatac stänger fabrik i Tyskland

UPM Raflatac har beslutat sig för att permanent stänga sin fabrik i Kaltenkirchen i Tyskland för att förbättra organisationens samlade effektivitet och räntabilitet.
raf_tim-kirchen-appointment

United Bankers skogsfond köper FiberLean

United Bankers fond Forest Industry Green Growth Fund (UB FIGG), har köpt etthundra procent av aktierna i FiberLean Technologies Ltd. Fiberlean tillverkar utrustning för framställning av MFC (Mikrofibrillär cellulosa) som ger pappersmassa nya egenskaper.
David-Walker