BillerudKorsnäs har utvecklat papper med växtbaserad barriär

PUBLICERAD: 13 december 2019
UPPDATERAD: 25 januari

BillerudKorsnäs nya förpackningspapper Repel Pure har en växtbaserad fettavvisande barriär, som är fri från högflourerade kemikalier. Kvaliteten ConFlex Repel Pure lämpar sig till förpackningar för feta livsmedel som smör, buljongtärningar, etc. (Bild BillerudKorsnäs)|Kvaliteten Basix Repel Pure är lämplig till enklare förpackningar som wraps för hamburgare, pommes frites, etc. (Bild BillerudKorsnäs)

BillerudKorsnäs lanserar Repel Pure, som är en papperskvalitet med en växtbaserad fettavvisande barriär och avsedd för förpackningar för feta livsmedel.

BillerudKorsnäs skriver i ett pressmeddelande att förpackningar för feta livsmedel behöver en speciell ytbehandling, som är fettavvisande. Denna ytbehandling innehåller vanligtvis innehåller små mängder högflourerade kemikalier, så kallade PFAS. Med den nya papperskvaliteten Repel Pure får man i stället en fettavvisande barriär, som är helt biologisk och växtbaserad.

”Vi ser idag en ökad efterfrågan internationellt på alternativ till PFAS-behandlade produkter.  Efter att ha arbetat länge med att hitta ett hållbart alternativ till ytbehandling med högflourerade ämnen är vi idag mycket stolta över att kunna presentera pappret Repel Pure med en biobaserad barriär”, säger Helene Biström, chef för division Paper på BillerudKorsnäs.

Den biobaserade barriären på papper av förstklassig nyfiber gör Repel Pure till en fettålig livsmedelsförpackning, som också är miljövänlig. Repel Pure är förnybart och biologiskt nedbrytbart tack vare att barriären är växtbaserad.

Repel Pure är ett av resultaten av den miljardinvestering i ny teknik ,som BillerudKorsnäs gjorde förra året i sin produktionsanläggning i Skärblacka utanför Norrköping.

”Det är mycket glädjande att kunna lansera papper som på allvar utmanar konventionella förpackningslösningar ur ett hållbarhetsperspektiv. Samtidigt kan vi möta kundernas krav på flexibla förpackningsmaterial på en helt ny nivå”, säger Helene Biström.

Enligt BillerudKorsnäs finns det två olika kvaliteter av Repel Pure, dels Basix Repel Pure, som lämpar sig för enklare förpackningar som wraps och påsar till feta produkter som hamburgare, pommes frites, kakor, etc, dels ConFlex Repel Pure, som är avsett för mer krävande förpackningar som omslag till smör, buljongtärningar och liknande.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x