BillerudKorsnäs förlänger sitt samarbetsavtal med finska UPM

PUBLICERAD: 1 juni 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Vid pappersbruket i finska Jakobstad producerar BillerudKorsnäs kraft- och säckpapper. (Bild BillerudKorsnäs)|”Med avtalet är den långsiktiga papperstillverkningen i Jakobstad säkerställd”, säger Helene Biström. (Bild BillerudKorsnäs)

BillerudKorsnäs och UPM har ingått en överenskommelse som innebär att leveransavtalet för pappersmassa, ånga och el till produktionen vid BillerudKorsnäs pappersbruk i Jakobstad förlängs.

Det ursprungliga avtalet ingicks år 2012 i samband med BillerudKorsnäs förvärv av bruket i Jakobstad och skulle ursprungligen fortlöpa fram till juni 2022. Det nya leveransavtalet, som nu har överenskommits, baseras på marknadsvillkor och träder i kraft i juni 2020.

Som en del i omförhandlingen har parterna kommit överens om att BillerudKorsnäs under kommande år i tre delbetalningar ska erlägga en kompensation om 15 miljoner euro (ca 157 miljoner kronor) till UPM.

”Med avtalet är den långsiktiga papperstillverkningen i Jakobstad säkerställd”, säger Helene Biström. (Bild BillerudKorsnäs)

Vid sin produktionsanläggning på Alholma industriområde i Jakobstad, beläget vid Bottenviken i västra Finland, producerar BillerudKorsnäs kraft- och säckpapper som bland annat används för mjöl- och sockerförpackningar samt bärkassar. I Jakobstad produceras även avancerade och högpresterande papperskvaliteter till en mängd olika tekniska applikationer som exempelvis slippapper, rull- och reamförpackning.

”Jag är glad att vi har nått ett avtal som säkerställer den långsiktiga papperstillverkningen i Jakobstad till nytta för båda parter”, kommenterar Helene Biström, Executive Vice President Division Paper hos BillerudKorsnäs.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x