Billerud redovisar rekordvinst och utser vice VD i koncernen

PUBLICERAD: 25 oktober 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Ivar Vatne är utsedd till vice VD i Billerud parallellt med sin nuvarande befattning som ekonomi- och finansdirektör. (Bild Billerud)|”Det har hittills varit ett lysande år för Billerud”, säger VD och koncernchef Christoph Michalski. (Bild Billerud)

Billeruds nettoomsättning för årets tredje kvartal ökade med 82 procent och kvartalets rörelseresultat mer än fördubblades. Samtidigt meddelar koncernen att man utsett Ivar Vatne till vice verkställande direktör – en nyinrättad befattning, som ska spegla Billerud-koncernens ökade omfattning, och som Ivar Vatne ska inneha utöver sin nuvarande befattning som ekonomi- och finansdirektör.

I sin kommentar till det starka kvartalsresultatet säger VD och koncernchef Christoph Michalski att bolaget redovisar starka resultat för alla sina nyckeltal.

”2022 har hittills varit ett lysande år för Billerud och vårt resultat för tredje kvartalet var inget undantag. Den organiska och valutaneutrala försäljningen ökade med 20 procent jämfört med föregående år, med en bred tillväxt inom samtliga kategorier. Redovisad nettoomsättning ökade med 82 procent jämfört med föregående år med inkluderandet av den förvärvade verksamheten i Nordamerika samt gynnsamma valutaeffekter”, skriver Christoph Michalski.

”Det har hittills varit ett lysande år för Billerud”, säger VD och koncernchef Christoph Michalski. (Bild Billerud)

I kronor blev omsättningen för tredje kvartalet i år 11,814 miljarder kronor (6,494 miljarder kr Q3 2021) och justerat EBITDA ökade till 2,196 miljarder kronor (1,117 miljarder kr Q3 2021) varav Billerud North America stod för 515 miljoner kronor. Rörelseresultatet var 1,536 miljarder kronor att jämföras med motsvarande resultat för tredje kvartalet 2021 som var 639 miljoner kronor.

I kvartalsrapporten konstaterar VD Christoph Michalski att bolagets verksamhet i Nordamerika avsevärt bidragit till såväl resultat som kassaflöde.

”Med ett fortsatt bidrag från Nordamerika på nuvarande nivå kommer återbetalningsperioden för förvärvet att bli kortare än vi först förväntade oss”, skriver han.

När det gäller utsikterna för årets sista kvartal så flaggar dock VD för att det finns vissa tecken på avmattning och minskad efterfrågan på vissa produkter.

”Vi börjar se tecken på en mer gradvis förändring mot normaliserade marknadsvillkor. Och det finns tecken på en avmattad efterfrågan på vissa av våra kraft- och säckpapper och vissa containerboardprodukter, vilket är en naturlig effekt av det lägre konsumentförtroendet i Europa. Efterfrågan på de flesta av våra produkter kommer dock att vara robust även under lågkonjunkturförhållanden, med en bevisad motståndskraft särskilt för vätskekartong. För våra grafiska papper och specialpapper förväntas priserna få stöd av kapacitetsminskningar i branschen”, säger Christoph Michalski.

Samtidigt med kvartalsrapporten meddelade Billerud också att man för att spegla Billeruds ökade omfattning inrättat en ny befattning som vice verkställande direktör i koncernen. Till vice VD har utsetts Ivar Vatne, som dock behåller sin nuvarande roll som ekonomi- och finansdirektör (CFO).

”Jag är mycket glad över att kunna tillkännage Ivar som vår vice VD. Han är en utmärkt företagsledare och är känd för sitt starka ledarskap och driv. I sin nya roll kommer Ivar att i allt högre grad fokusera på dagliga verksamhetsförbättringar, för att säkerställa att vår nuvarande verksamhet når toppresultat inom effektivitet och kostnadsdisciplin”, säger Christoph Michalski.

Ivar Vatne är sedan 2019 ekonomi- och finansdirektör i Billerud. Tidigare har han varit CFO för Arla Foods UK ltd och för Arla Foods AB. Han har också varit vice president Europe region i Fiskars och innehaft olika finanspositioner i Procter & Gamble. Ivar Vatne är civilekonom från Norges Handelshögskola.

Hela Billeruds rapport för Q3-2022 kan läsas/laddas ner HÄR.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Nu är Yangis torrformningsteknik redo för marknaden

Det svenska företaget Yangi, med basen i Varberg, lanserar nu sin nya och patentsökta maskinteknologiplattform för torrformade cellulosabserade förpackningar, Cellera, som man säger har potential att ersätta styva plaster i stor skala.
Yangix

Erik Blix ny VD på Nordic Carton

Malmöbaserade Nordic Carton, som tillverkar kartongförpackningar och våtlimsetiketter har anställt Erik Blix som ny VD från och med den 2 oktober.
Eric Blix 2023x

Källsortering minskade växthusgaserna med 500 000 ton

Källsortering av förpackningar i Sverige har stor effekt på utsläppen av växthusgaser. Det visar ny statistik från Förpackningsinsamlingen, FTI.
källsorteringxx

PulPac skalar upp genom att skala ner med formsprutningsteknik

PulPac lanserar en ny maskinplattform, PulPac Scala, som man säger innebär ett betydande steg i revolutionen av torrformad fiber. Scala-plattformen är baserad på formsprutning, en teknik förknippad med plastbearbetning, kombinerat med PulPacs nya  Mill-to-Web fiberenhet.
Pulpac_Scala_Front