BEWi förvärvar nederländskt EPS-företag för miljardbelopp

PUBLICERAD: 14 februari 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Synbra-medarbetare visar upp exempel på företaget EPS-produkter.|BEWi tillverkar bland annat EPS-lådor, avsedda för transport av färsk fisk.

Nordiska bolaget BEWi Group, som producerar och levererar isoleringsprodukter och kundanapassade förpackningslösningar i cellplast (EPS), har träffat avtal om förvärv av Synbra Holding B.V. med huvudsäte i nederländska Etten-Leur.
Synbra är specialist inom cellplast med speciallösningar för industrin samt isoleringssystem. Företaget har 900 medarbetare och 14 produktionsenheter i Nederländerna, Danmark, Tyskland och Portugal.

Synbra, som grundades 1957, är sedan år 2000 ägt av riskkapitalbolaget Gilde Buy Out Partners. BEWi skriver i ett pressmeddelande att man via ett nybildat  helägt dotterbolag i Nederländerna träffat ett villkorat avtal med Gilde om förvärv av Synbra.

Köpeskillingen uppgår till 117,5 miljoner euro på skuldfri basis (cirka 1,165 miljarder kronor). BEWi avser att finansiera förvärvet genom egen kassa och en riktad nyemission av aktier samt emission av ett obligationslån. 

I samband med transaktionen har Synbra i sin tur ingått ett villkorat avtal att sälja 66 procent av aktierna i sitt tyska dotterbolag IsoBouw GmbH till den österrikiske EPS-tillverkaren Hirsch Servo Gruppe.
IsoBouw kommer sålunda inte att bli en del av den nya bolag, som bildas vid den planerade sammanslagningen av BEWi och Synbra, men BEWi kommer att äga 33 procent av aktierna i IsoBouw.

Såväl BEWi:s förvärv av Synbra som Synbras försäljning av det tyska dotterbolaget är villkorat av godkännande från berörda konkurrensmyndigheter, etc.

BEWi skriver att kombinationen BEWi och Synbra kommer att skapa en ledande leverantör i Europa av cellplastprodukter, med god potential för tillväxt. Förvärvet tillför BEWi en balanserad och attraktiv kundportfölj och moderna produktionsfaciliteter.

”Synbras europeiska fokus kommer att passa mycket väl ihop med BEWi:s existerande verksamheter i de nordiska länderna. Med Synbra kan vi få ett bredare produkt- och tjänsteerbjudande och det planerade förvärvet är ett logiskt steg på vägen mot vår vision att bli marknadsledare”, säger BEWi Groups VD Christian Bekken, i en kommentar.

——————————————————————
BEWi Group bildades när det norska familjeföretaget BEWi AS och Styrochem i Finland gick samman år 2014. Parallellt med sammanslagningen förvärvades sex produktionsenheter från det brittiska förpackningsföretaget DS Smith: det danska företaget DS Smith Flamingo med verksamheter i Holbaek, Hobro, Törring och Såby, samt DS Smiths cellplastverksamheter i Värnamo och Urshult.
BEWi hade 2016 en omsättning på 1,607 miljarder kronor. Bolaget har sitt huvudkontor i Solna och sysselsätter cirka 300 medarbetare på 14 platser i de nordiska länderna.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432